NRK Meny
Normal

Få ungdommer har hørt om Suss-telefonen

Få ungdommer har hørt om Suss-telefonen måtte legge ned på grunn av manglende økonomisk støtte fra helsedirektoratet. Ungdomstelefonen har gjennom 27 år vært et lavterskeltilbud som gir helsehjelp direkte fra lege og psykolog til ungdommen.

NRK spurte ungdom om de kjente til hjelpetelefonen som nå er lagt ned.

Mange av ungdommene som NRK har snakket med, har aldri hørt om ungdomstjenesten som nå legges ned.

NRKs utsendte var ute i hovedstadens gater for å finne ut om dagens ungdom har et forhold til ungdomstjenesten Suss-telefonen som fredag måtte legge på røret for godt.

Etter 27 år med pinlige spørsmål om kjønnssykdommer, sex og seksualitet får ikke lenger Suss-telefonen penger til å opprettholde sin seksualveiledning for ungdom.

Spør venner og familie

Mange av ungdommene NRK snakket med fredag kveld, har aldri hørt om ungdomstjenesten som har svart på utallige spørsmål om blant annet helse, graviditet, abort og seksualitet, siden oppstarten i 1987.

Marielle Storli (15) var en av få som visste om Suss-telefonen.

– Jeg hørte at det er et sted man kan ringe hvis man har noe man lurer på. Men jeg har ikke ringt selv. Det kan jo være litt kleint å spørre en fremmede også. Så det er bedre å spørre noen man kjenner, sier Storli.

Venninnene Malin Saleh-Jan (14), Nathalie Sommer (16) og Teodora Besevic (14) forteller at de også pleier å snakke med mødrene eller helsesøster på skolen.

– Vi spør nok oftest hverandre og andre som vi kjenner. Jeg pleier å bare google det jeg lurer på, sier Saleh-Jan.

Siste dag for Suss

Suss har mottatt penger over statsbudsjettet for å kunne drive gratistjenesten for ungdom helt siden oppstarten i 1987.

I fjor søkte Suss-telefonen om 6,5 millioner kroner over statsbudsjettet for å drifte tjenesten. De fikk 5,3 millioner kroner, men samtidig beskjed om at de måtte forberede seg på kutt.

I 2014 fikk de beskjed om at helsedirektoratet ikke lenger ønsker å støtte hjelpetjenesten økonomisk. Dermed er det over og ut for Suss-telefonen fra og med i dag, fredag 28. november.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger