Hopp til innhold

EU-debatt med fornyet aktualitet

Debatten om norsk EU-medlemskap kan blusse opp igjen etter Islands ønske om medlemskap.

Folkeavstemning om EU-medlemskap 1994

52,2% stemte mot norsk tilslutning, mens 47,8% stemte for ved forrige folkeavstemning i 1994.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Dagens stortingsdebatt om Norges forhold til EU var tydelig preget av uttalelsen til den islandske statsministeren, Johanna Sigurdardottir i går.

Hun fortalte at hennes regjering sannsynligvis allerede i neste uke vil legge fram et forslag for Alltinget om at Island skal søke om EU-medlemskap.

LES OGSÅ: Island vil søke EU-medlemskap

Fornyet aktualitet

Den norske debatten om EØS og forholdet til EU har nå fått ny aktualitet etter det islandske Alltingsvalget og statsministerens uttalelser i går.

LES OGSÅ: – Ingen betydning for norsk EU-standpunkt

Til høsten, når blant annet Islands situasjon blir mer avklart, vil den norske regjeringen komme tilbake med en ny redegjørelse for Stortinget.

I dagens stortingsdebatt advarte forøvrig utenriksminister Jonas Gahr Støre EU mot å stille det han kaller uanstendige og ublu pengekrav i forbindelse med forhandlingene om Norges medlemskapsavgift i EØS.

LES OGSÅ: Venstre sier nei til EU

Positive på Island

En fersk meningsmåling på Island, gjengitt av nettstedet islandsk.no viser at 61% av islendingene støtter forslaget om at Island søker EU-medlemskap.

Når de islandske velgerne så blir spurt om støtte til et medlemskap, er det 39% som sier ja, 38.6% sier nei mens 22,4% sier de ikke har tatt standpunkt.

Først skal regjeringens forslag legges fram for Alltinget, så må Alltinget ta stilling til det, deretter kommer det forhandlinger før en avtale kan bli klar.

En avtale skal legges fram for folket i en folkeavstemning. Island må dessuten avholde nytt Alltingsvalg før landet eventuelt blir EU-medlem.

De konservative er imot

Undersøkelser på Island viser at det er flertall blant alle partienes velgere, med unntak av det konservative Selvstendighetspartiets velgere.

Selv blant Venstrebevegelsen, De Grønnes velgere, er det 47% som ja til en søknad mens 36% sier nei, som er partiets linje.

Partiet, som nå deler regjeringsansvaret med sosialdemokratene, viser til at det til sjuende og sist er folket gjennom en folkeavstemning som skal avgjøre spørsmålet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger