Hopp til innhold

Høyrevridd blogger tar selvkritikk etter massedrapene

I frykt for å inspirere potensielle høyrevridde terrorister, lover samfunnsdebattanten Ole Jørgen Anfindsen å nedtone den harde kritikken mot det flerkulturelle Norge.

Bildemontasje av Sandberg og Regjeringskvartalet

Den høyrevridde bloggeren Ole Jørgen Arnfindsen lover å nedtone den harde kritikken mot det flerkulturelle Norge.

Foto: Berit Roald/Knut G. Bjerva / Scanpix/Aftenposten

– Det slår grusomt tilbake mot hele «bevegelsen» at en galning som Anders Behring Breivik har gjort det han har gjort, sier informatikeren bak nettstedet honestthinking.org.

«Alle» fordømmer Behring Breiviks handlinger. Men massedrapsmannen har mange meningsfeller når det gjelder holdninger til islam og innvandring.

– Han har brukt en argumentasjon for å rettferdiggjøre sine grusomme handlinger som inneholder noen av de samme elementene som jeg og mange andre har brukt, sier Anfindsen til NRK.no.

I boka «Selvmordsparadigmet» skriver Anfindsen at innvandring og raseblanding vil ta livet av den vestlige sivilisasjon. I et leserinnlegg i avisa Vårt Land i januar i fjor skriver han:

«Det er grunn til å forvente at fortsatt masseinnvandring fra muslimske land etter hvert vil få Europa til å ligne stadig mer på områdene i Nord-Afrika og Midtøsten, hvilket utgjør en høyst reell trussel mot Norges og alle andre europeiske lands kultur.»

Tar ikke avstand fra Fjordman

Nå lover Anfindsen å dempe retorikken framover. Han sier han vil gå gjennom alt han har skrevet for å se om noe kan tolkes som oppfordring til vold.

Han vil likevel ikke ta avstand fra Fjordman, den anonyme bloggeren som hylles i Anders Behring Breiviks notater.

– Det ville vært feigt av meg, sier Anfindsen.

Regjeringskvartalet

Åtte mennesker har blitt bekreftet omkommet etter bomben som gikk av i Regjeringskvartalet 22. juli. 68 mennesker er drept etter skytingen på Utøya.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Fjordman skrev et appendiks kalt «Sviket» i Anfindsens bok, der bloggeren gjentar påstanden om at vestlige eliter godtar en masseinnvandring for å skape en ny, global verdensordning.

Selv om Anfindsen mener også Fjordman må legge fra seg den aggressive tonen, vil han ikke utelukke et videre samarbeid med ham.

– Jeg mener Fjordman er en usedvanlig kunnskapsrik kommentator og en våken observatør, sier Anfindsen til NRK.

– Livsfarlig ideologi

Men ifølge frilansjournalist Øyvind Strømmen, som har skrevet boka «Eurofascism», forfekter Fjordman en livsfarlig ideologi.

Ideologien bygger på en frykt for at muslimene skal ta over Europa. Den politiske og kulturelle eliten som tillater at dette skjer, er dermed skyldig i landsforræderi.

– Det er folk som går rundt og tror dette, og det er ikke overraskende i det hele tatt at noen tyr til vold, mener Strømmen.

– Retorikken slår tilbake på seg selv

Islamfiendtlige bloggere i Norge og resten av verden opplever nå et massivt medietrykk etter at Anders Behring Breivik navnga flere av dem i sitt dokument.

Flere av dem er livredde for å bli assosiert med massedrapsmannen.

– De mener islam som religion oppfordrer til vold og at jihadistene i så måte tar det helt ut. Nå slår den type retorikk tilbake på dem selv, sier minoritetsforsker Randi Gressgård ved Universitet i Bergen.

En av dem er amerikaneren Robert Spencer. Men mannen bak nettsiden Jihad Watch varsler ingen selvransakelse. I stedet går han til frontalangrep mot kritikerne.

– Jeg er sjokkert og forbannet over at denne tragedien, dette massemordet på unge mennesker, blir brukt av ulike krefter i et forsøk på å stilne kritikken mot en radikal, undertrykkende ideologi, sa han i et intervju med BBC onsdag.

Spencer, i likhet med andre islamfiendtlige krefter, hevder islam er en totalitær ideologi – ikke en religion. Dermed legger de all skyld på islam når muslimske grupper eller individer begår terrorhandlinger.

SIAN

Den høyrevridde gruppa Stopp islamiseringen av Norge skylder fortsatt på muslimene.

Foto: Skjermdump

– Rett og rimelig

Men nå er situasjonen snudd på hodet, og Spencer og hans meningsfeller opplever å bli stilt til ansvar for en terrorhandling de selv ikke har begått.

Øyvind Strømmen mener der er rett og rimelig at de såkalte counterjihadistene må svare for seg.

– De har jo gitt muslimer kollektivt ansvar for terrorangrep utført av enkelte grupper, sier han.

– Når de selv møter kritikk på grunn av et tilsvarende fenomen er plutselig denne terroristen bare en gærning som operer helt uavhengig av dem.


Ole Jørgen Anfindsen sier han forstår at kritikken kommer.

– Det er nødvendig at alle går i seg selv og gransker sine egne motiver og holdninger og ser nøye på hvordan man vil opptre i fortsettelsen, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger