Hopp til innhold

«Nei, jeg har aldri i hele mitt liv møtt Anders Behring Breivik»

Den norske bloggeren «Fjordman», som var Anders Behring Breiviks store forbilde, tar sterk avstand fra massedrapene. Han føler seg uthengt på internett.

gates of vienna

«Fjordman» ble først hengt ut som massedrapsmannen Anders Behring Breivik.

Foto: Skjermdump

– Nei, jeg hadde absolutt ingenting å gjøre med massakrene som fant sted i Oslo sentrum og på Utøya nå på fredag, skriver bloggeren i et følelsesladet innlegg på den høyrevridde nettstedet «Gates of Vienna» mandag.

«Fjordman», en svært islamfiendtlig blogger som opplyser at han kommer fra Trøndelag, er nevnt rundt 60 ganger i Behring Breiviks såkalte manifest.

I delen av manifestet der Behring Breivik «intervjuer» seg selv, skriver han at «Fjordman» er nåtidens beste forfatter og en enorm inspirasjonskilde.

– Jeg føler et sterkt bånd til Fjordman sine essay. Han er nok den mest talentfulle høyrevridde essayisten i Europa, skriver Behring Breivik.

– Hengt ut på nett

Den anonyme bloggeren ble angivelig hengt ut som gjerningsmannen på enkelte nettsteder fredag kveld. «Fjordman» har store deler av helga blogget om hendelsen for å bevise sin uskyld.

– Jeg aner ikke hvem som la ut det ryktet, eller for hvilken grunn, men de ønsker meg tydeligvis ikke vel, skrev han i helga.

I sitt manifest skriver også Behring Breivik at han aldri har møtt «Fjordman».

32-åringen understreker også at mens «Fjordman» kun bruker ord, er Behring Breivik klar for å kjempe med våpen.

Den siktede massedrapsmannen skriver imidlertid at «Fjordman» er en viktig ideologisk støttespiller for den kommende revolusjonen i Europa.

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik var en stor fan av bloggeren «Fjordman».

Foto: REUTERS TV / Reuters

Flere steder i manifestet har Behring Breivik også sitert store utdrag hentet direkte fra «Fjordmans» blog. Nettsiden har ikke vært oppdatert siden desember 2005, men nordmannen har publisert flere tekster på høyrevridde nettsider som Gates of Vienna og Brussels Journal.

I 2008 publiserte han også en samling av blogginnleggene i bokform, kalt «Defeating Eurabia».

«Eurofascisme»

Ifølge frilansjournalist og tillitsvalgt i De Grønne, Øyvind Strømmen, tilhører «Fjordman» en ideologisk retning kalt «Eurofascisme».

– Breivik var inspirert av et internettmiljø som kaller seg «counterjihadist», et miljø som forfekter en ideologi som vel kan kalles høyreekstrem, og som også har koblinger til europeisk nyfascisme, skriver han i en kronikk på nettsiden sin.

De såkalte counterjihadistene mener Europa styres av en marxistiskorientert elite som godtar at kontinentet blir «tatt over» av muslimer.

Ideologien er ulik klassisk nynazisme, men pakker heller inn motstanden mot flerkulturelle samfunn i en intellektuell retorikk der forsvar av «vestlige verdier» er i fokus.

De påstår islam er den største trusselen mot disse verdiene, og de som ikke motarbeider muslimsk innvandring blir sett på som forrædere.

– Bidratt til radikalisering

I essayet «Innfødtes opprør: en europeisk uavhengighetserklæring» fra mars 2007, hevder «Fjordman» at ikke-muslimske europeere er i ferd med å miste kontrollen.

Han avsluttet «erklæringen» med en advarsel. Dersom EU ikke oppløses, det multikulturelle samfunnet ikke motarbeides og innvandringen ikke stoppes, mister Europas regjeringer legitimitet.

– Vi vil slutte å betale skatter og ta de nødvendige grep for å beskytte vår egen sikkerheten og våre nasjoners overlevelse, skriver «Fjordman».

Ifølge Strømmen oppfordrer verken Fjordman eller hans meningsfeller i bloggsfæren direkte til vold. Han advarer likevel mot tonen i «erklæringen» over.

– Og i årevis har disse gruppene spredt ideene sine over nettet, og slik bidratt til radikalisering, skriver Strømmen, som lenge har jobbet med problematikken.

Identiteten til «Fjordman» er ikke kjent. Det er også uklart om navnet omfatter én eller flere personer.

AKTUELT NÅ