Hopp til innhold

Dømt for spionasje for andre gang

En 40 år gammel mann fra Sudan dømmes til fengsel for å ha drevet spionasje på flyktninger mot betaling.

Sudans ambassade i Oslo

Den tiltalte 38-åringen skal ha mottatt over 100.000 kroner for å formidle opplysninger til en tjenestemann ved den sudanske ambassaden i Oslo.

Foto: Per Onsheim / NRK

Sudaneren ble i fjor dømt til ett år og to måneder fengsel men anket dommen. Lagmannsretten reduserte dommen med to måneder, men forkastet også andre punkter i anken.

  • Les også: 38-åring tiltalt for spionasje i Norge
    Sudans ambassade i Oslo

    Den tiltalte 38-åringen skal ha mottatt over 100.000 kroner for å formidle opplysninger til en tjenestemann ved den sudanske ambassaden i Oslo.

    Foto: Per Onsheim / NRK

I tråd med tingrettens avgjørelse besluttet lagmannsretten at 40-åringen får inndratt 108 500 kroner.

Retten mener 40-åringen mottok disse pengene som betaling for opplysninger om sudanske flyktninger i Norge.

Sa han jobbet i Utlendingsdirektoratet

40-åringen skal ifølge dommen ha spionert på sudanske flyktninger med oppholdstillatelse i Norge. Personopplysningene han samlet inn skal han ha gitt til to etterretningsoffiserer ved den sudanske ambassaden i Norge.

Sudaneren skal ha sagt til de andre flyktningene at han var ansatt i Utlendingsdirektoratet for å få tak i opplysninger.

Forventer en anke

Statsadvokat Carl Fredrik Fari sier det er noe uvanlig å legge seg på halvparten av strafferammen og sier dommen trolig blir anket.

– Jeg tar det til etterretning at lagmannsretten har hatt et annet syn enn oss når det varigheten av gjerningsperioden og sånn jeg forstår det er det grunnen til at de setter straffen noe lavere, sier Fari til NRK.

Han sier dommen er den første av sitt slag på av den grunn vil det sannsynligvis bli tatt ut en anke.

– Så vidt meg bekjent er dette den første dommen som går innenfor kjernebestemmelsene for flyktningspionasje og her blir det fort en anke.

Reduserer på grunn av tvil

Når det gjelder straffeutmåling har lagmannsretten besluttet å redusere dommen med to måneder. Dette fordi det er noe uklart når spionasjen begynte.

«Tingretten har lagt til grunn at tiltalte samlet inn opplysninger på en fordekt måte, blant annet under dekke av å være en venn av flyktninger fra Sudan og ved å gi inntrykk av at han var ansatt i eller knyttet til Utlendingsdirektoratet,» heter det i dommen.

«Tingretten har videre funnet det bevist at denne informasjonsinnsamlingen og videreformidlingen til ansatte ved Sudans ambassade var egnet til å volde fare for enkeltpersoners liv, helbred, frihet eller eiendom og at tiltalte var klar over det,» heter det videre.

Forsvarer John Christian Elden sier til NRK at mannen er hjemme igjen ettersom han allerede har sittet i varetekt lenger enn dommen han fikk.

– Det er bra at lagmannsretten både har redusert straffen og hva som er straffbart. Samtidig merker jeg meg den direkte kritikken av påtalemyndigheten for henleggelsen av den lignende saken med spionasjen for den amerikanske ambassaden som tidligere norske politifolk sto for. Retten legger til grunn at filming og identifisering av demonstranter i det offentlige rom er straffbart hvis det formidles til en ambassade, skriver Elden til NRK.

AKTUELT NÅ