Hopp til innhold

Etatsdirektøren i Plan- og bygningsetaten går av

Ellen de Vibe pensjonerer seg i juni, ifølge en pressemelding fra Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune.

Ellen De Vibe

Ellen de Vibe går av som etatsdirektør i Plan- og bygningsetaten i juni.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

De siste 20 årene har Ellen de Vibe, som tidligere er kåret til en av Norges mektigste kvinner av magasinet Kapital, vært etatsdirektør i Plan- og bygningsetaten. De rundt 450 ansatte i etaten har blant annet ansvar for plan- og byggesaksbehandling i Oslo kommune.

På et allmøte i dag, informerte etatsdirektøren de ansatte om at hun vil gå av med pensjon i juni. Ellen de Vibe blir 67 år i januar. Hun har ledet etaten i 20 år.

– Jeg er stolt over arbeidet som våre faglig meget dyktige medarbeidere har bidratt med. Jeg kommer til å savne arbeidet og kollegaene, men vet at etaten vil leve et godt liv videre uten meg, sier de Vibe i pressemeldingen.

Etatsdirektøren har så langt ikke vært tilgjengelig for et intervju, men skriver i en e-post til NRK at beslutningen om å gå av med pensjon ble tatt sommeren 2018.

Kommunens ansettelsesregler åpner for at hun kunne ha fortsatt til fylte 70 år.

Fasaden på bygningen som huser Plan- og bygningsetaten i Oslo.

Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune har i overkant av 450 ansatte. I 20 år har etaten vært ledet av Ellen de Vibe.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Arbeidsmiljøet granskes

I august i fjor ble Arbeidstilsynet varslet om at dårlig styring og ledelse av etaten går ut over arbeidsmiljøet. Varselet ble sendt etter at byrådsavdelingen for byutvikling hadde fått flere henvendelser om toppledelsen i etaten.

Ellen de Vibe har også fått kritikk for sin lederstil av en mangeårig tillitsvalgt i etaten. Kritikken og varselet har ført til at rådgivningsselskapet Deloitte skal kartlegge arbeidsmiljøet i etaten.

Ifølge mandatet skal Deloitte blant annet undersøke om det eksisterer en fryktkultur i Plan- og bygningsetaten.

– Markant stemme

Byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen (MDG), sier i et intervju med NRK at Ellen de Vibe selv ønsket å gå av med pensjon.

Byråd for byutvikling i Oslo kommune, Hanne E. Marcussen

Byråd for byutvikling i Oslo kommune, Hanna E. Marcussen, får nå oppgaven med å finne en ny etatsdirektør i Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune.

Foto: Wilhelm Sverdvik / NRK

Ønsket du at hun skulle fortsette?

– Jeg har vært kjent med at hun har ønsket å pensjonere seg. Det er et valg hun står fritt til å gjøre selv, sier Marcussen til NRK.

Men ønsket du at hun skulle fortsette?

– Jeg tenker at det er naturlig at man også i Plan- og bygningsetaten går over til det vi har i alle andre etater, med åremålsstillinger. Da er det en naturlig utskitftning over tid, svarer Marcussen.

Hvordan vil du karaktisere arbeidet hun har gjort?

– Hun har vært en markant og tydelig faglig stemme i snart to tiår. Hun har holdt den faglige fanen høyt, sier Marcussen til NRK. Hun trekker spesielt frem de Vibes arbeid med å åpne havnefronten i Oslo opp for byens innbyggere og tilreisende.

Nå starter arbeidet med å finne Ellen de Vibes etterfølger.

NRK anbefaler

AKTUELT NÅ