Hopp til innhold

Varsel mot toppledere i Oslo kommune: – Vi trenger hjelp

Hovedverneombudet i Plan- og bygningsetaten har varslet Arbeidstilsynet etter bekymring for styring og ledelse av etaten.

Ellen De Vibe

Etatsdirektør Ellen De Vibe leder Plan- og bygningsetaten. Nå er Arbeidstilsynet varslet bekymring for arbeidsmiljøet, styring og ledelse av etaten.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune har ansvar for plan- og byggesaksbehandling og arealplanlegging i kommunen. I overkant av 450 personer jobber i etaten.

I 19 år har Ellen De Vibe, som tidligere er kåret til en av Norges mektigste kvinner, ledet Plan- og bygningsetaten. Men nå er Arbeidstilsynet varslet om bekymring for at styringen og ledelsen av etaten går ut over arbeidsmiljøet.

Dette er den siste i rekken av flere alvorlige varslingssaker i Oslo kommune. Den 11. september kom det frem at en rekke ledere i Utdanningsetaten sendte et varsel mot skolebyråd Inga Marthe Thorkildsen. Det har også kommet varsler mot utdanningsdirektør Astrid Søgnen og hennes avdelingsdirektør Ragnhild Røed i Utdanningsetaten i Oslo.

Hovedverneombud i Plan- og bygningsetaten, Renate Grantsdottir, forteller til NRK at hun varslet tilsynet den 31. august i år.

Hovedverneombud i Plan- og bygningsetaten, Renate Grantsdottir

Hovedverneombud i Plan- og bygningsetaten, Renate Grantsdottir, er den som har varslet Arbeidstilsynet.

Foto: Privat

– Bakgrunnen er bekymring for etatens arbeidsmiljø, for styring og ledelse av etaten og hvilke følger det får for arbeidsmiljøet, sier hovedverneombud i Plan- og bygningsetaten, Renate Grantsdottir til NRK.

– Hvorfor varslet du Arbeidstilsynet?

– Slik forholdene er her hos oss, så mener jeg det er riktig å ta det videre. Fra mitt ståsted ser dette vanskelig ut å løse internt. Jeg mener vi trenger hjelp, svarer Grantsdottir.

Flere henvendelsen om etatsdirektøren

NRK får opplyst at varselet gjelder øverste ledelse i Plan- og bygningsetaten. Det inkluderer etatsleder Ellen De Vibe, men uten at hun blir navngitt i varselet, etter det NRK forstår.

Etatsdirektør Ellen De Vibe ønsker ikke å kommentere saken. Etaten henviser videre til byrådsavdeling for byutvikling i Oslo kommune.

Byrådsavdelingen opplyser at de har mottatt to henvendelser angående etatsledelsen i år:

  • Den 16. februar mottok byrådsavdelingen en henvendelse som dreide seg om etatsdirektør Ellen De Vibe og en annen person i toppledelsen
  • Den 30. august kom det nok en henvendelse om etatsdirektøren

Dagen etter ble altså Arbeidstilsynet varslet om forholdene i etaten.

– Byrådsavdelingen tar henvendelsene svært alvorlig og følger opp disse med etaten, skriver kommunikasjonsrådgiver Kristine Hogseth Langfjord i byrådsavdelingen for byutvikling i en e-post til NRK på vegne av kommunaldirektør Geir B. Aga.

Byrårdsavdelingen opplyser også at Plan- og bygningsetaten tar henvendelsene svært alvorlig.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger