Hopp til innhold

ESA mener Telenor kan ha misbrukt markedsmakt

EFTAs overvåkningsorgang ESA raidet Telenors lokaler i 2012. Nå er de foreløpige resultatet av undersøkelsene klare. EU-organet mener Telenor har hindret konkurransen i det norske mobilmarkedet.

Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge

Norges-sjef Berit Svendsen i Telenor fikk ESA på uanmeldt razzia i Telenors lokaler i desember 2012. Nå kommer det alvorlige påstander om mulig misbruk av markedsmakt fra Telenor.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Den norske telegiganten Telenor er på nytt ute i dårlig vær.

Nå mener EFTAs overvåkningsorgan ESA at selskapet kan ha misbrukt sin dominerende stilling i det norske mobilmarkedet.

Anklagene kommer etter undersøkelser som er gjennomført etter at ESA raidet Telenors lokaler sent i 2012.

– Selskaper med en dominerende posisjon i markedet har et særlig ansvar for å opptre på en måte som ikke hemmer konkurransen. Begrenset konkurranse kan ramme forbrukerne i form av høyere priser, lavere kvalitet, dårligere utvalg og mindre nyskaping, sier Frank Büchel.

Han har særskilt ansvar for konkurransesaker i ESAs beslutningsorgan, kollegiet, og mener det er i norske forbrukeres interesse at ESA griper inn i saken.

– Hindret konkurrenter i å drive lønnsomt

ESA har i dag sendt brev med kritikk av Telenors opptreden i tre markeder:

  • Grossistmarkedet for tilgang og originering i mobilnett
  • Markedet for mobilt bredbånd til privatkunder
  • Markedet for mobiltjenester til bedriftskunder

I den oppsiktsvekkende meldingen fra ESA, skriver organet at det mener det er sannsynlig at Telenors prising av mobiltilgang- og origineringstjenester for grossistkunder har begrenset konkurransen i markedet for mobilt bredbånd til privatkunder.

Dermed ble prisene Network Norway, Ventelo, TDC og alle tjenestetilbydere høyere enn de prisene Telenor selv tilbød sine egne sluttkunder.

Ifølge ESA priset Telenor sine tjenester i hele fem år fra januar 2008 på en slik måte.

«Dermed kunne ikke grossistkundene lønnsomt selge mobilt bredbånd til sluttbrukere, og de ble således hindret i å konkurrere i markedet.», skriver ESA.

Mæland: - Tillit til at Telenor håndterer det profesjonelt

Daglig leder Tore Aarønes sier til NRK at dette er det som på fagspråket kalles marginskvis, og som kan gjøre det umulig for konkurrenter å tjene penger og dermed overleve.

I bedriftsmarkedet for mobile kommunikasjonstjenester mener ESA at Telenor, ved hjelp av innelåsende klausuler i kontraktene sine, har hindret konkurrenter i å etablere seg og konkurrere om kunder.

– Jeg har full tillit til at ESA og Telenor håndterer denne saken på en profesjonell måte i tråd med de reglene som styrer slike prosesser, sier næringsminister Monica Mæland til NRK.

Næringsdepartementet eier 54 prosent av Telenor.

Mæland sier at siden saken er under etterforskning har hun ingen ytterligere kommentarer.

– Skal gjennomgå varselet grundig

– Dette er kun en foreløpig vurdering fra ESA, og vi skal nå vurdere varselet grundig, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge.

Hun sier at Telenor har samarbeidet fullt ut med ESA og Konkurransetilsynet.

– Varselet kan tyde på at ESA mener Telenor ikke kan følge forretningspraksis i markedet, selv om Telenor faktisk har mildere bindingspraksis enn det som er vanlig i markedet. Det setter jeg spørsmålstegn ved, men vi vil gå nøye gjennom varselet fra ESA før vi konkluderer på videre prosess, sier Svendsen.

(saken oppdateres)

.

AKTUELT NÅ