NRK Meny
Normal

Her er Ernas budsjettsvar til Venstre og KrF

Erna Solberg nevnte ikke KrF og Venstres krav til «miljøbudsjett» da hun innledet årets budsjettkonferanse. – Vi har fokus på skatteletter, kunnskap og samferdsel.

Erna Solberg og Siv Jensen møter til budsjettkonferansen på Hurdalsjøen hotell.

BUDSJETTLOVNADER: Her ramser statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen opp hva som kommer til å bli førende for budsjettkonferansen.

Norsk økonomi trenger skattekutt.

Erna Solberg / Statsbudsjettkonferansen 2014

– Vi begynner arbeidet i dag, og intensjonene og ambisjonene for budsjettarbeidet ligger i det som er felt ned i Sundvollen-erklæringen.

Slik startet Erna Solberg pressekonferansen som markerer starten på Høyre og Frps første statsbudsjettkonferanse.

Så kom oppramsingen av hovedpunktene som kommer til å være styrende for forslaget til statsbudsjett som blir lagt frem for Stortinget til høsten.

Her er Solbergs budsjettliste

Statsminister Erna Solberg (H)

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun og regjeringen kommer til å legge frem forslag de ikke vet om V og KrF er enige om.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Og Solberg var klar på hva de to partiene vil prioritere:

  • Skatteletter.
  • Skole og forskning.
  • Pasienten i sentrum i helsevesenet.

– Selv om vi har en bedre økonomisk situasjon nå enn vi har hatt på mange år, må vi forberede oss å få størst mulig trygghet for norske arbeidsplasser og en best mulig offentlig sektor, sa Solberg før hun fortsatte:

– Vår konkurranseevne har blitt svekket og flere store selskaper som Telenor og Statoil varsler kutt. Så selv om vi ser økonomisk vekst, så har vi ubalanser i norsk økonomi. Det dreier seg særlig om konkurransekraft. Norsk økonomi trenger skattekutt, for bedriftene trenger bedre rom til investeringer og forskning.

– Regjeringen ønsker å kutte formueskatten. Hvor langt kommer dere i dette arbeidet i dette budsjettet?

– Det får dere se i oktober, sa Solberg.

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen på regjeringens budsjettkonferanse

STATSRÅD MOT STATSRÅD: Regjeringens statsråder skal legge frem argumentene for hvorfor akkurat deres departement bør bli budsjettvinner i neste års budsjett.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det hverken hun eller finansminister Siv Jensen nevnte med ett ord, var kravene til budsjettkonferansen som KrF og Venstre fremsatte i NRK mandag morgen.

– Noe av det som kommer til å ligge i budsjettforslaget kommer til å være ting vi er enige om fra før, og noe kommer til å være ting vi ikke vet om vi er enige om, sa Solberg da hun fikk spørsmål om kravene under dagens pressekonferanse.

– Kom tilbake med et «miljøbudsjett»

Hans Olav Syversen (Krf)

IKKE HØRT: Kravet til Hans Olav Syversen (KrF) om å gjøre det dyrere å forurense ble ikke nevnt med ett ord da regjeringen startet budsjettkonferansen sin.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

De var klinkende klare på at de ønsket et budsjettforslag der klima og miljø er satt i høysetet.

– Våre forventninger er at de skal forsterke klimaforliket og satsingen på kollektivtrafikken. Det er en del av samarbeidsavtalen oss i mellom, og det må vise seg i forslaget til statsbudsjett, sa leder i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Ola Elvestuen (V), før konferansen.

Og fikk støtte av sentrumskollega og lederen i finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen i KrF:

– Vi vil kreve at man legger skatter og avgifter i en slik retning at det blir ulønnsomt å forurense. Det betyr at de drivstoffene som forurenser mest må bli dyrere, og at vi må satse mer på kollektivtrafikk og jernbane.

Hverken Venstre eller KrF sitter i regjering, og de fikk en oppslutning på henholdsvis 5,2 og 5,6 prosent ved siste valg.

Likevel er regjeringen helt avhengige av sentrumspartiene for å sikre flertall for budsjettforslaget de skal begynne å utarbeide de neste dagene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger