Hopp til innhold

Erna Solberg trekker seg ikke – vil bli statsminister i 2025

Partilederen sier at hun er mer motivert enn noensinne – og fortsetter som Høyre-leder og statsministerkandidat fram mot 2025. Det vekker reaksjoner fra flere partier.

Erna Solberg på sentralstyremøte i Høyre

Erna Solberg på Høyres sentralstyremøte mandag.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Det har stormet rundt Erna Solberg etter at aksjeskandalen rundt hennes ektemann Sindre Finnes sprakk for to måneder siden. Det har vært mye spekulasjoner rundt hennes fremtid som partileder og statsministerkandidat.

– Jeg er fullt motivert for å være Høyres partileder, og statsministerkandidat i valget i 2025, sier hun på en pressekonferanse.

Solberg sier at hun opplever at hun er ønsket videre som partileder.

– Jeg har i åtte uker sagt at jeg ikke er tilhenger av å ta beslutninger midt i en storm. I går møtte jeg Høyres sentralstyre ansikt til ansikt siden første gang siden pressekonferansen 15. september, sier hun.

Les også Økokrim: Ikke etterforskning mot Solberg eller Finnes

Statsminister Erna Solberg (H) og mannen Sindre Finnes i 2019.

– Har gitt meg motivasjon til å fortsette

Til NRK sier Solberg at hun har vært i tvil om hun hadde nok energi og motivasjon til å fortsette.

– Og selvfølgelig også selve alvoret i saken og partiets respons på den. Jeg føler at jeg har fått en stor støtte, som har gitt meg motivasjon til å fortsette, sier hun.

– Har du tillit?

– Det er ingen tvil om at det er flere folk som har mistet tilliten til meg. Da er min jobb å sørge for at jeg bygger den tilliten opp igjen, sier Solberg.

På spørsmål om hva hun hadde gjort om hun ble statsminister i morgen, sier Solberg:

– Hvis jeg ble statsminister i morgen, kommer ikke Sindre til å handle aksjer.

Les også Høyre-topper: Freder Erna Solberg, men kritisk til håndteringen

Statsminister Erna Solberg (Høyre) på veg til vallokalet saman med ektemann Sindre Finnes

– Har vært noen tøffe uker

– For meg har dette dreid seg om både å måtte tenke gjennom egen motivasjon, det har vært noen tøffe uker, og tilbakemeldingene jeg får fra partiet om jeg faktisk er ønsket, sier hun videre.

Solberg understreker at hun er lei seg for å ha vært inhabil i flere saker som statsminister.

– Jeg tror ikke denne saken gjør meg til en dårligere politisk leder, sier hun.

Økokrim har tidligere varslet at de ikke åpner etterforskning mot Solbergs ektemann, Sindre Finnes.

– Økokrim har gjort en grundig gjennomgang og slått fast at det ikke er noen holdepunkter for at det er gjort noe ulovlig, sier Solberg.

Partileder Erna Solberg (til venstre) og nestleder Henrik Asheim på pressekonferansen.

Partileder Erna Solberg (til venstre) og nestleder Henrik Asheim på pressekonferansen.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Tilbød å gå av

Høyres nestleder, Henrik Asheim, ga full støtte til Solberg på pressekonferansen.

– La det ikke være noen tvil: Dersom det var et utbredt ønske om å skifte leder i Høyre, hadde det skjedd nå. Da hadde vi kalt inn til et landsmøte våren 2024, sier han.

Ifølge ham har Solberg flere ganger tilbudt å trekke seg overfor partiledelsen og sentralstyret, dersom de mente at hun ikke lenger er «et pluss».

Les også Vil ikke frede Solberg: – For tidlig

Høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite om habilitetsbrudd

– Vi mener altså at hun er et pluss og er veldig glad for at Erna er motivert for å stå på videre, sier Asheim.

– Flere av dem som uttrykte tillit, trakk også fram at Erna siden denne ekstremt vanskelige saken ble kjent, har håndtert den på en ærlig, åpen og tillitvekkende måte, fortsetter han.

Per Andreas Limi

Hans Andreas Limi (Frp).

Foto: ISMAIL BURAK AKKAN / NRK

Det blir bare prat

Fremskrittspartiets (Frp) nestleder Hans Andreas Limi sier at han tar Erna Solbergs beslutning om å fortsette som partileder «til etterretning». Limi viser til at kontrollsaken i Stortinget fremdeles pågår, og at det er mye som gjenstår i denne saken.

– Jeg vet ikke hva som er tanken bak det, men jeg vil tro det er et forsøk på å legge denne saken død, sier han om at Solbergs beslutning kommer før konklusjonen i kontrollsaken.

Venstres Grunde Almeland, som leder Stortingets undersøkelser av habilitetssakene, sier at Solbergs kunngjøring ikke påvirker jobben han skal gjøre i kontrollkomiteen.

– Jeg håper Solberg og de andre involverte statsrådene tar inn over seg alvoret i de regelbruddene de har innrømmet å ha gjort. Det vil tiden fremover vise om de gjør. Det er mange som må gjøre en jobb for å bygge opp tillit, sier han.

Miljøpartiet De Grønne mener at Solberg ikke tar ansvar. Stortingsrepresentant Lan Marie Berg sier at beslutningen om å fortsette er alvorlig og skuffende.

– Det er uforståelig at Høyre og Erna ikke tar mer ansvar for å gjenopprette tilliten til politikerne. Det blir bare prat, når hun ikke tenker å ta ansvar for det som har skjedd i hennes åtte år som statsminister, sier hun.

Stortingsrepresentanter Nils T. Bjørke (Sp), Audun Lysbakken (Sv) og Seher Aydar (R) på høringen om habilitetssakene forrige uke.

Stortingsrepresentanter Nils T. Bjørke (Sp), Audun Lysbakken (SV) og Seher Aydar (R) på høringen om habilitetssakene forrige uke.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Har ikke hatt styr på sin egen habilitet

Stortingsrepresentant Seher Aydar (R) er overrasket over at Solberg fortsetter.

– Det er opp til Høyre selv hvem de vil ha som leder, men det angår oss alle hvem som blir statsminister i Norge. Erna Solberg har ikke hatt styr på sin egen habilitet i åtte år, eller tatt fullstendig ansvar for det, men likevel vil hun tilbake til statsministerboligen om to år, sier hun.

KrF-nestleder Dag Inge Ulstein sier alle politikere nå har et stort ansvar for å gjenoppbygge tillit.

– Høyre velger sin egen leder, og deres prosesser er deres egne. Så er vi som politikere avhengig av tillit, og nå har vi alle et stort og viktig ansvar for å gjenoppbygge tillit i folket, sier han.

Stortingsrepresentant Audun Lysbakken (SV) sier at Erna Solberg har det politiske ansvaret for svært alvorlige habilitetsbrudd.

– Hun har ikke fulgt opp sin egen plikt til å passe på habiliteten sin godt nok. Stortingets kontrollkomite har fortsatt ikke kommet med sin konklusjon i saken, men det er ingen grunn til å tvile på at den vil gjenspeile det store alvoret, sier den tidligere SV-lederen.

Les også Solberg behandlet 27 bompengesaker mens ektemannen handlet bompengeaksjer

Statsminister Erna Solberg (Høyre) på veg til vallokalet saman med ektemann Sindre Finnes

Solgte aksjer og verdipapirer over 3000 ganger

Tidligere i år ble det kjent at Erna Solbergs ektemann, Sindre Finnes, drev langt mer omfattende kjøp og salg av aksjer enn det som hadde vært kjent, i årene Solberg da var statsminister.

Finnes kjøpte og solgte aksjer og verdipapirer over 3000 ganger for cirka 125 millioner kroner.

Solberg har erkjent at hun kan ha vært inhabil i flere saker som ble behandlet av regjeringen hun ledet i årene 2013-2021, blant annet oljeskattepakken.

Statsminister Erna Solberg (H) og mannen Sindre Finnes i 2019.

Erna Solberg (til venstre) og ektemannen Sindre Finnes.

Foto: Marit Hommedal / NTB

Og sist uke forklarte Solberg seg i en åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om aksjeskandalen. Det er ikke klart hvor sterk kritikk Høyre-lederen vil få i saken, som fremdeles er under behandling i komiteen.

Solberg er ikke den eneste toppolitikeren som har vært i hardt vær i høst. I stortingshøringen måtte også Tonje Brenna, Anette Trettebergstuen, Anniken Huitfeldt, Ola Borten Moe og statsminister Jonas Gahr Støre forklare seg etter sommerens mange habilitetsskandaler.

Trettebergstuen, Huitfeldt og Borten Moe er nå ute av Støres regjering.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger