Hopp til innhold

Erna Solberg bekymret for en tredje smittebølge

Statsministeren mener vi må forberede oss på smitteverntiltak frem til påske og en sommerferie ulik den vi hadde før pandemien. Solberg forsvarer avgjørelsen om karanteneunntak for gjestearbeidere.

TuJIKHL7VB4

Statsminister Erna Solberg holdt i dag sin tradisjonelle oppsummering før jul.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Statsministeren oppsummerte i dag den politiske høsten på en pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg. Hun innledet med at hun gleder seg til å legge vekk nyord som digital fredagspils, hjemmeisolasjon og karantenekroppen.

Men ett ord vil hun ikke legge fra seg: Koronavaksinen.

– Det er ikke usannsynlig at første vaksinering kan skje i romjulen, sier statsministeren.

Solberg la til at utstyr som sprøytespisser og kjølebokser er sendt ut til kommunene. Hun kom likevel med følgende advarsel;

– På samme måte som krisen har vart en stund, vil veien ut av krisen ta en stund.

I går kom nyheten om at koronavaksinen kan injiseres i norske armer allerede i juleferien.

Må vente med «Covid-festen»

At mange planlegger for en tilnærmet normal sommer som før koronapandemien, mener hun er riktig, men advarer likevel mot overoptimisme.

– Jeg synes det er fint at folk planlegger, men man må være forberedt på at sommeren 2021 ikke blir helt som sommeren 2019, sier Solberg.

Hun peker blant annet på at produksjonen av vaksiner ser ut til å bli litt forsinket i forhold til det en først hadde planlagt for.

Under pressekonferansen kom det frem at Solberg er bekymret for en tredje smittebølge.

– Vi kommer til å ha tiltak så lenge til vi har vaksinert godt nok i befolkningen. Vi håper å løsne på de mest inngripende tiltakene uti januar måned. Men vi må nok vente med den store Covid-festen.

– Men jeg tror vi skal få en mer normalisert hverdag i løpet av 2021. Men dette er det vaksineprodusentene som har best koll på, sa Solberg til NRK.

Avviste at importsmitte førte til bølge 2

Solberg fikk mange spørsmål knyttet til importsmitte og bekreftet at karanteneunntaket var hennes og regjeringens beslutning. Karanteneunntaket har fått kritikk fra opposisjonen.

– Så er det klart at vi skal se gjennom om vi har gjort alt på en god måte. Men jeg forsvarer at vi har gjort det, sa hun.

Hun avviste at regjeringen med dette indirekte bidro til at smitten økte utover høsten.

Solberg påpekte at 10 prosent av koronasmitten kan knyttes til importsmitte, men at gjestearbeidere bare representerte 38 prosent av denne andelen.

– Det betyr 3,8 prosent av smittetilfellene. Hovedsmitteutviklingen var ikke gjestearbeidere, sa Solberg.

2,5 mrd. til utdanning

Regjeringen setter av 2,5 milliarder kroner til utdanning og kompetanseheving. Statsministeren pekte på at de som stod først i køen på Nav under pandemien var de som manglet utdanning og kompetanse.

Å gjøre det mulig å ta opplæring eller utdanning mens man mottar dagpenger har vært en midlertidig ordning under koronakrisen. Nå gjøres denne permanent.

Hensikten at permitterte kan bruke tiden på å øke kompetanse, uten å miste retten til dagpenger.

For grunn- og videregående opplæring og fagskoleordning avgrenses ordningen til personer fra 25 år og oppover. For høyere utdanning er den nedre grensen 30 år.

– Aldersgrensen er satt for å unngå at dagpenger blir et reelt alternativ til studier finansiert av lånekassen, sier hun.

Pengene skal gå til tiltak som skal skape rom til at flere kommer seg ut i arbeidslivet.

– Det betyr at permitterte nå kan bruke tiden til utdanning og kompetanseheving, sa Solberg.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger