Hopp til innhold

Endret alkoholreglene i Norge, men glemte Svalbard

Da regjeringen tillot Vinmonopolet å holde åpent nyttårsaften, påskeaften, pinseaften og valgdagen, glemte de å endre loven for Svalbard.

Nordpolet

– Alle kan gjøre feil, de er jo bare mennesker i departementene og, men samtidig synes jeg det er litt rart, sier Vigdis Folde, butikksjef ved Nordpolet, etter regjeringen glemte å endre alkoholreglene for Svalbard da de endret de for resten av Norge i desember 2014.

Foto: Nordpolet

– Jeg synes det var litt rart, sier Vigdis Folde, butikksjef ved Nordpolet som alkoholutsalget i Longyearbyen på Svalbard.

Hun har bodd på øya i seks år og styrt alkoholutsalget like lenge. Da regjeringa endret alkoholloven i desember, bestemte hun seg å bli den første i Norge til å selge vin og sprit i butikk på påskeaften.

– Vi hadde jo fått med oss at loven var endret, men da vi sjekket med Sysselmannen om forandringene også gjaldt oss på Svalbard, så var det altså ikke sånn.

Glemte Svalbard

– Vi har hele tiden tenkt at de samme reglene skulle gjelde for Svalbard som for fastlandet, sier statssekretær i Helse og omsorgsdepartementet Cecilie Brein-Karlsen.

Cecilie Brein-Karlsen

Statssekretær i Helse og omsorgsdepartementet Cecilie Brein-Karlsen.

Foto: BJORN H STUEDAL / stuedal.no

Da regjeringa endret alkoholloven i desember 2014 ble det lov for Vinmonopolet å holde åpent nyttårsaften, påskeaften, pinseaften og på valgdagen, men regjeringa glemte å endre det egne regelverket for Svalbard, Forskrift om alkoholordningen for Svalbard.

I en høringsuttalelse bemerket Sysselmannen på Svalbard at lovendringen ikke gjaldt Svalbard før Svalbardforskriften var endret, men høringsuttalelsen ble journalført feil.

– Det er viktig at høringsinnspill kommer riktig frem for at vi får oversikt. På grunn av at høringssvaret havnet feil tok det tid før vi ble oppmerksom på at de samme reglene ikke var gjeldende på Svalbard, sier Brein-Karlsen.

Hun har ikke oversikt over hvor ofte høringssvar havner feil sted i departementet.

– Vi har ryddet opp

I løpet av sommeren har departemetet ryddet opp og endret forskriften for Svalbard. Nå får Nordpolet ha åpent som resten av Norge, nesten ett år etter.

– De nye reglene gjelder på Svalbard fra første oktober, opplyser Brein-Karlsen.

Mens Vinmonopolet kun har åpent på valgdagen i år fordi selskapet må forhandle med de ansatte om nye arbeidstider våren 2016, har Nordpolet andre arbeidskontrakter.

Magnus Rognhaug

Magnus Rognhaug i Sysselmannen på Svalbard.

Foto: Magnus Rognhaug

– Vi satser på å holde åpent på nyttårsaften og påskeaften me det første, sier Folde.

Magnus Rognhaug Juridisk rådgiver hos Sysselmannen på Svalbard er glad reglene nå er endret og så for Svalbard

– Det gjøres feil også i departementene, så det her tror jeg svalbardfolket tilgir.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ