Hopp til innhold

Politiet bekymret: Større aksept for narkotika blant unge

Én av fire elever mellom 15 og 20 år vet om tilfeller av kjøp eller salg av narkotika på skolen. Samtidig ser politiet at stadig flere ungdommer mener hasj er ufarlig, noe ungdommer selv bekrefter.

Johan Nicolai Troye

KJENNER PROBLEMET: Johan Nicolay Troye (16) går i førsteklasse på Oslo handelsgym og vet om flere som har kjøpt narkotika. Rektor ved skolen, Trond Lien, sier at ingen har blitt tatt for kjøp og salg på skolen, men at de flere ganger har hatt mistanke om kjøp rett utenfor skoleporten.

Foto: Ingrid Tinmannsvik / NRK

– Jeg vet ikke om salg på denne skolen, men jeg vet jo om kjøp, sier Johan Nicolay Troye (16), som går i førsteklasse ved Oslo handelsgymnasium.

Han merker at bruken av cannabis har blitt mer aksepert, og tror årsaken er at rusmiddelet har blitt avkriminalisert i flere land.

– Jeg kjenner flere som har røyket det, og jeg merker at flere tar lettere på det, sier Troye, som personlig er i mot narkotikabruk.

Selgere oppsøker skolen

Selv om norsk ungdom er blant de som misbruker minst narkotika i Europa, kjenner én av fire elever mellom 15 og 20 år til tilfeller av kjøp eller salg av narkotika på sin skole, viser en ny undersøkelese gjort av Sentio for Actis.

– De som selger er folk som oppsøker skolene. Og så er det folk som kjøper fra folk fra andre skoler, sier Troye.

Synne Bråten

IKKE GREIT: Synne Bråten (17) synes ikke det er greit at hasjrøyking har blitt sosialt akseptert blant enkelte grupper.

Foto: Ingrid Tinmannsvik / NRK

Synne Bråten (17), også førsteklassing ved Oslo handelsgym, synes ikke det er greit at ungdom bruker narkotika.

– Man hører jo om folk som har tatt piller og sånt på fest. Men jeg tror hasj er mest utbredt fordi det ikke blir sett på som like farlig, sier Bråten.

Hun har hørt om at elever har kjøpt cannabis, men sier at det ikke er et stort samtaleemne, selv om ryktene av og til sprer seg raskt.

Endret sosial status

Det ungdommene forteller, bekrefter inntrykket Norsk narkotikapolitiforening (NNPF) har. De er bekymret over at holdningene endrer seg.

– De siste to årene har vi sett at en del ulovlige rusmidler, spesielt cannabis, har endret sosial status, sier Christian Stoutland, leder i NNPF.

Ifølge Stoutland har rusmidler som hasj fått større sosial aksept fordi et økende antall unge ikke tror det er farlig.

– Vi ser plutselig en ny brukergruppe. De vellykkede ungdommene, som også er forbilder for andre ungdommer, sier Stoutland.

– Veldig alvorlig

Mani Hussaini

STOR JOBB: AUF-leder Mani Hussaini sier at på tross av at norsk ungdom bruker lite narkotika sammenlignet med andre land, må vi gjøre en stor jobb for å stoppe kjøp og salg i skolegården.

Foto: Kristoffer Klunk / AUF

I dag var ungdomspolitikere fra alle partier samlet for å diskutere hvordan man bedre kan forebygge at unge begynner å ruse seg. Lederen i AUF, Mani Hussaini, kaller tallene alarmerende.

– Det kan ikke være sånn at det foregår narkotikasalg i skolegårder i Norge. Vi må sørge for at skolen er en trygg ramme for elevene. Få inn skoleledelsen, politiet og myndighetene, sier Mani Hussaini.

Lederen i Actis, Mina Gerhardsen, ble overrasket over at undersøkelsen viste så høye tall, selv om flere hadde varslet om kjøp og salg i skolen.

– Det er veldig alvorlig. Vi hører historier om at elever presses og trues til å kjøpe. Vi trenger bedre forebygging, mer kunnskap og bedre samarbeid med politiet, sier Gerhardsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger