Hopp til innhold

Ekspert: – Ligger an til gratis strøm resten av året

Strømprisen ser ut til å gå kraftig ned i juledagene. Med strømstøtte kan det fort bli gratis for folk å bruke strøm ut året.

Selv om det blir kaldt på julaften, kommer vi til å bruke mindre strøm en normalt.

Selv om det blir kaldt på julaften, kommer vi til å bruke mindre strøm en normalt.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Oppdatering: NRK har lagt inn Næss sine regnestykker for Midt- og Nord-Norge i saken.

– Dette betyr at uansett hvor mye strøm du bruker fremover, så påvirker det ikke strømregningen, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.

Strømprisen kommer til å bli lav i dagene som kommer. Vi er på vei inn i julen og da bruker industrien lite strøm. Normalt bruker nordmenn mye på jobb, men nå har folk fri. Da går forbruket ned og prisene bli lavere.

– Det blir kaldere, i hvert fall på julaften, men det er ikke nok til å veie opp for det reduserte forbruket vi ser i næringslivet og industrien. Det blir lite forbruk og dermed blir det lave priser, sier Marius Holm Rennesund i Thema Consulting.

Regnestykket om strømprisen

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.

– Det er mest sannsynlig at prisene holder seg lave og da blir det gratis ut året, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.

Foto: Nordea

Robert Næss i Nordea har regnet på hvordan strømutgiftene for julen kommer til å bli i Sør-Norge.

Fra 1. desember til og med 24. desember har strømprisen i gjennomsnitt vært 3,13 kroner per kilowatt-time (kW/h).

Julaften blir prisen 1,42 kroner per kW/h. Fortsetter den samme prisen resten av året (25.-31. desember), blir gjennomsnittet for desember 2,74 per kW/h,

Strømstøtten er laget slik at den baserer seg på gjennomsnittsprisen for hele måneden.

Den gir 90 prosent av prisen på det man har betalt over 70 øre per kW/h.

Med en snittpris for desember på 2,74 kroner per kW/h, vil man dermed få dekket alt inntil 1,84 kroner per kW/h.

Ettersom man regner med en pris på rundt 1,42 kroner kW/h for resten av året, betyr det at man vil få mer i støtte enn man betaler for strømmen.

– Det kommer elavgift på 15 øre og nettleie i tillegg. Det blir drøyt 40 øre til sammen. I praksis betyr det akkurat nullpris, sier Næss.

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 04 1,1 kr
Dyrest kl. 19 2,53 kr

– Nesten gratis i Midt-Norge, men ikke i Nord

Det er de tre prisområdene i Sør-Norge som kommer best ut. For Midt-Norge kan man også få tilnærmet gratis strøm, mens folk i Nord må regne med en liten kostnad i resten av desember.

– I Midt-Norge er prisen i dag 0,69 kroner før moms og avgifter. Dersom prisen holder seg på dette nivået ut året vil gjennomsnittsprisen for desember bli 1.86 kroner. Det utløser en strømstøtte på 1.04kr. Møringere og trøndere «tjener» da 0.35 kroner per kWh, forklarer Robert Næss

– Her må folk regne med noen ører i elavgift og nett oppå strømprisen, så strømmen blir bare nesten gratis ut året. Dersom prisen skulle komme opp igjen mot slutten av desember så vil uansett strømmen fremover være gratis.

– I Nord (prisområde NO4) er gjennomsnittsprisen så langt 1,16 kroner. For i dag blir prisen 0,68 kroner per kWh. Men strømstøtten blir bare 0,32 kroner, så nordlendingene må betale 0.36 kroner per kWh pluss moms og avgifter ut året.

Robert Næss legger til at nordlendingene kan trøste seg med at de har betalt en tredel av det folk i sør har betalt for strømmen så langt i desember.

– Folk må passe på

Næss advarer om at vi må følge med på hvordan strømprisene blir i dagene fremover.

Hvis prisen i sør er på 1,42 før moms resten av måneden, vil regnestykket hans være riktig. Skulle prisen komme opp i to-tre kroner igjen, er det ikke riktig

– Det er mest sannsynlig at prisen holder seg lave og da blir det gratis ut året. Gassprisen har kommet ned og storindustrien i Europa er delvis stengt og da blir prisene lave.

Høyere på nyåret

Marius Holm Rennesund i Thema Consulting

Marius Holm Rennesund i Thema Consulting

Foto: Hanna Hiim Sindre / NRK

Perioden med i praksis gratis strøm vil bare vare ut desember. I januar blir det nytt grunnlag for strømstøtten.

I tillegg er det ventet at prisene vil gå opp, om enn ikke like mye som tidligere fryktet.

– På nyåret må vi regne med høyere priser. I januar og februar vil prisene stige til over 2,50 per kW/h, men det er likevel betydelig bedre utsikter enn det vi hadde for noen uker siden, sier Rennesund.

Det skyldes i stor grad at gassprisene har sunket markant den siste uken og det påvirker også strømprisene i Norden.

– Nå er frykten for ikke å komme gjennom vinteren blitt noe mindre. Vi har relativt fulle gasslagere og det er godt med skip med flytende naturgass som kommer inn, sier Rennesund.

AKTUELT NÅ