Dropper familievoldtiltale mot Ndure - ber om fengsel i seks måneder

NEDRE ROMERIKE TINGRETT (NRK): Aktor dropper den mest alvorlige delen av tiltalen mot Jaysuma Ndure, men ber om at han dømmes til seks månders fengsel for voldstilfeller og brudd på besøksforbud mot sin tidligere samboer.

Ndure på stevne i Finland i 2012

TILTALT: Aktor dropper familievoldtiltalen mot Ndure, men mener han har begått to tilfeller av vold mot sin tidligere samboer.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Rettssaken mot Norges raskeste mann, Jaysuma Saidy Ndure, nærmer seg slutten. Ndure har vært tiltalt for flere tilfeller av vold mot sin tidligere samboer (23) etter den såkalte «familievoldsparagrafen».

Tidligere fredag varslet imidlertid tingrettsdommer Jenanette Westlund Hegna at det kunne bli aktuelt å vurdere Ndure etter straffelovens § 228, som gjelder legemsfornærmelse og har en langt lavere strafferamme.

Dette har påtalemyndigheten tatt til følge.

Politiadvokat Camilla Ek Sørensen sa i sin avsluttende prosedyre at hun mener det ikke er tilstrekkelig bevist at ekssamboeren har vært utsatt for et «voldsregime over tid», slik familievoldsparagrafen forutsetter.

– Bevisbildet i denne saken har blitt svekket i en slik grad at jeg som aktor er i tvil om forholdene kan bevises etter paragraf 219 (familievoldparagrafen, journ. anm.). Det betyr ikke at påtalemyndigheten ikke tror på det den fornærmede har forklart, sier Ek Sørensen.

Halsen til Ndures ekssamboer

MERKER PÅ HALSEN: Rettssaken mot Ndure ble utsatt i tre uker, på grunn av tvil rund merker ekssamboeren hadde på halsen natten Ndure ble pågrepet. To eksperter har forklart seg ulikt om de røde prikkene på halsen, men avviser begge at de kan skyldes hudbehandling.

Foto: Politiet / Politiet

Legemsfornærmelse

I tiltalen mot Ndure er det listet opp seks konkrete voldsepisoder i perioden januar til november 2014. Fredag ble det klart at påtalemyndigheten dropper hele fire av disse.

Aktor mener likevel det er bevist at Ndure har begått to tilfeller av grov legemsfornærmelse mot sin tidligere samboer, samt at han har brutt et besøksforbud. For dette mener påtalemyndigheten at Ndure skal dømmes til fengsel i seks måneder.

Den første av de to episodene gjelder natt til 8. november 2014, da Ndure ble pågrepet. Ifølge ekssamboeren skal Ndure da ha kvalt henne, slik at hun «så prikker».

– Fornærmde har forklart at hun var nær ved å miste bevisstheten, at hun så prikker og var svimmel. Hun var panisk og livredd, og at hun ikke kan redegjøre for enhver detalj er helt naturlig, sier Ek Sørensen.

Politiadvokaten viser også til rettsmedisiner Arne Stray-Pedersens konklusjon om at skadene ekssamboeren hadde denne kvelden, passer med hennes egen forklaring. Denne vurderingen ble torsdag bestridt av forsvarets ekspert, rettsmedisiner Lars Uhlin Hansen.

Politiadvokat Andreas Christiansen og Camilla Ek Sørensen

BER OM AT NDURE FENGSLES: Politiadvokatene Andreas Christiansen og Camilla Ek Sørensen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Har endret forklaring

Ek Sørensen mener også Ndure har endret sine forklaringer om natten han ble pågrepet. Hun viser til at Ndure sa til politi på stedet at han dyttet eksen over en lenestol.

Deretter sa han i avhør at han hadde tatt genseren hennes og dratt den nedover, og at hun falt over en koffert. I retten opplever politiet at forklaringen endres ennå en gang, og at han skal ha vridd genseren slik at det kom merker på halsen. Slik politiet ser det er den endrede forklaringen egnet til å skape oppkonstruert tvil, sier Sørensen.

Det andre voldstilfellet påtalemyndiheten mener er bevist, skal ha skjedd tidligere samme måned. Ndure skal da ha dyttet eksen i bakken, samtidig som ekssamboerens snakket med to venninner på videotjenesten Facetime.

Norges raskeste mann er også tiltalt for å ha brutt et besøksforbud mot ekssamboeren, fordi han sendte en melding på Snapchat i etterkant av pågripelsen. Dette erkjenner Ndure, men nekter straffskyld.

Den 23 år gamle kvinnens bistandsadvokat, Siv Hallgren, ba fredag om at Ndure skal betale oppreisningserstatning etter rettens skjønn. Det har tidligere blitt spekulert i at dette kan bli rundt 100.000 kroner.

Mener Ndure må frifinnes

Ndure har hele tiden nektet straffskyld. Forsvarer har tidligere beskrevet det som skjedde natt til 8. november som «håndgemeng».

Larsen har gjentatte ganger kritisert politiets etterforskning for å være ensidig, samtidig som hun mener den fornærmede kvinnen har lav troverdighet. Larsen mener også at håndgemenget som oppsto natt til 8. november skyldes provokasjon fra ekssamboerens side, og at retten ikke kan se bort fra at 23-åringen bet Ndure i forkant.

– Dette var en gjengjeldelse fra hans side. Hun sparker og biter, og han holder henne på avstand, før han til slutt dytter henne ned i kofferten. Vi er i en helt klassisk provokasjonssituasjon, som gjør at han skal frifinnes, sier Larsen.

Larsen legger ikke skjul på at hun mener politiet har hørt for mye på den fornærmede kvinnen i saken, og mener dette underbygges av at hans voldsanmeldelse mot kvinnen ble henlagt som «intet straffbart forhold».

– Vi skulle aldri vært her i retten. Dette kunne vært løst på mange måter, uten at man ødela både en modellkarriere og en idrettskarriere, sier Larsen.

Mette Yvonne Larsen i Ndure-saken

BURDE IKKE VÆRT I RETTEN: Ndures forsvarer Mette Yvonne Larsen mener saken mot Ndure aldri burde ha vært i retten.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger