Hopp til innhold

Doper seg til sommerkroppen

Stadig flere unge gutter og jenter tyr til anabole steroider for å få den ettertraktede sommerkroppen. Tollvesenet har så langt i år beslaglagt mer dopingmidler enn de vanligvis bruker på et helt år.

doping for 40-50-åringer

Illustrasjonsbilde: Stadig flere unge tyr velger å oppnå sommerkroppen ved hjelp av anabole steroider. – Det handler ikke om å bli størst mulig som før i tiden, men at man skal ha en definert, atletisk kropp, sier tidligere boler.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

– Beslagene er tre til fire ganger så store sammenlignet med i fjor. Det er ganske skremmende, forteller Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse i Tollvesenet til NRK.

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse synes utviklingen med bruk av anabole steroider er skremmende.

Foto: Tor René Stryger / NRK

Hittil i år har Tollvesenet tatt beslag i 243 671 enheter av dopingmidler. Til sammenligning lå tallet på 94 919 i samme periode i fjor. Og det høyeste antallet man har tatt beslag i på et halvår tidligere er 141 668. Dette skjedde i 2012.

– Det er ikke bra. Det er en tendens i samfunnet til at man bruker dopingmidler i mye større grad enn tidligere. Det er en ny og skremmende kultur, sier Røse.

– Vi aner en tendens til at ungdom også begynner å bruke anabole steroider eller testosteron rett og slett for å ta seg bedre ut.

– Handler om sommerkroppen

Dopingbeslag Svinesund

Dopingbeslaget så langt i år har vært enorm mye høyere sammenlignet med samme periode de siste seks årene. Her fra et beslag på over 100.000 dopingtabletter i Svinesund i januar.

Foto: Tollvesenet

Morten Heierdal drev selv med anabole steroider i ti år. Han var tynn og hengslete og følte han at han ikke presterte på fotballaget. Men snart begynte kompisene å gi ham skryt for fremgangen han hadde på trening, og jentene så mer i hans retning.

– Det er nok veldig viktig. Det var det for meg da i alle fall. Det å prestere på sosiale arenaer og være populær handler mye om å ha et bra utseende og se sunn ut, sier han til NRK.

Da han begynte med doping anså han det som en subkultur, et lite miljø. Etter hvert merket han hvordan unge helt ned i 13-14-årsalderen begynte med anabole steroider.

– Det har veldig mye å gjøre med at man helst vil ha den sommerkroppen i dag. Det handler ikke om å bli størst mulig som før i tiden, men at man skal ha en definert, atletisk kropp, sier han.

Artikkelen fortsetter under

Dopingbeslag

Dopingbeslaget har økt voldsomt dette halvåret sammenlignet med andre år, viser tall fra Tollvesenet.

Foto: Grafikk: Tom Gabriel Johansen / NRK

Bivirkninger

Heierdal jobber i dag for å hindre at ungdom begynner med doping. Han reiser rundt omkring i landet og holder foredrag, og merker hvordan ungdommen har blitt veldig ukritiske til bruk av anabole steroider.

– Det tror jeg kommer av at målet deres med å bli populære og få tilbakemeldinger for en fin kropp, overskygger frykten for bivirkningene, sier han.

Morten Heierdal, tidligere bruker

Morten Heierdal forteller at unges ønske om å få den perfekte sommerkroppen overskygger frykten for bivirkninger.

Foto: Privat

Men bivirkningene er ikke noe å kimse av. Heierdal selv opplevde å få et voldsomt aggresjonsnivå. Han ble veldig mistenksom på alt og alle rundt seg, ekstremt sjalu på kjærester, mer fryktløs og hasardiøs i trafikken, hvor han havnet i en rekke konflikter. Ikke minst ble han veldig empatiløs og hadde ikke så mye medfølelse for andre mennesker.

Til slutt endte det med fengsel for Morten etter at han banket opp tilfeldige ofre.

– De unge som bruker dette i dag det samme som meg, og til og med at det går enda verre. Jeg har kjenner veldig mange som er ødelagt både fysisk og psykisk på grunn av dette. Det er litt som russisk rulett – man vet egentlig aldri når det smeller, sier han.

AKTUELT NÅ