Stort beslag av «Barbie-dop»

Tollvesenet og politiet har beslaglagt en større mengde dopingmidler og forbudte legemidler. To menn fra Hedemarken og Toten har importert og solgt stoffene.

Tollvesenet og politiet har beslaglagt en større mengde dopingmidler og forbudte legemidler. To menn fra Hedmarken og Toten har importert og solgt stoffene.

– Dette er en veldig stor sak i nasjonal målestokk. Det er snakk om store partier som er innført, produsert og solgt, sier kontorsjef Paul Ask ved Tollvesenets regionkontor i Oslo.

Det er blant annet snakk om stoffet melanotan, også kalt «Barbie-dop». Politiet er fortsatt ikke ferdig med sin etterforskning.

– Det er en omfattende og alvorlig sak. Vi har etterforsket svært bredt, og i løpet av våren vil vi ta stilling til om mennene blir tiltalt, sier påtalesjef Linn Hilde Fosso ved Vestoppland politidistrikt.

Strafferammen er inntil to års fengsel.

Beslagla flere hundre tusen i kontanter

Det er store pengebeløp som er beslaglagt i kjølvannet av saken. Videresalgsverdien av de beslaglagte stoffene var på rundt én million kroner, og det ble også beslaglagt flere hundre tusen kroner i kontakter og bankkontoer som tilhørte den ene mannen.

– Den ene mannen solgte legemiddelet melanotan på en nettside, som ble stengt etter at politiet aksjonerte, forteller Ask.

Opprullingen av saken startet i 2012 da Tollvesenet avslørte at denne mannen, som er fra Toten, innførte produksjonsutstyr.

Legemiddelet markedsføres med at det skal gjøre brukeren både slankere, brunere og kåtere. Bivirkningene er at brukerne kan få blå lepper, svimmelhet og flere føflekker.

Startet opp igjen

Dopingbeslag Gjøvik

Mennene har solgt blant annet fra denne nettsiden, som nå er stengt.

Foto: Tollvesenet

Men mannen ga ikke opp virksomheten. En stund senere avdekket Tollvesenet at han hadde opprettet en ny nettside som solgte de samme produktene.

Mannen, som er i 20-åra, hadde også en jevnaldrende medhjelper fra Hedemarken. Denne mannen har i en periode på tre år sendt nesten én million kroner til Kina for betaling av dopingmidler og utstyr.

De to mennene ble pågrepet av politiet, og i avhør har de erkjent forholdene.

Enorm fortjeneste

Mennene har solgt både melanotan og anabole steroider. Fortjenesten på slikt er enorm.

– Derfor prioriterer vi å bekjempe dette, sier Ask i tollvesenet.

Tollvesenet advarer mot å bruke både dopingmidlene og legemiddelet melanotan.

– Vi ser at mange av kundene er jenter, sier Ask.

Advarer mot bruk

Stoffet markedsføres med at det skal gjøre brukeren både slankere, brunere og kåtere. Men bivirkningene er ikke så hyggelige.

– Det er særlig tre ting vi er bekymret for. Det ene er stygge flekker i huden, som ikke blir borte igjen. Dessuten kan bruk utløse ondartet føflekkkreft hos de som er disponert for det. Stoffet kan også inneholde forurensninger. Dette er ikke et godkjent legemiddel. Vi vet ikke engang hvem som lager det, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

Han har ett råd til jenter som har kjøpt melanotan:

– Ikke bruk det mer!