Hopp til innhold

Bygd på ærlig vis

Slike muskler er det mange unge som ønsker seg. Noen velger snarveien og doper seg for å få en veltrimmet kropp uten å vite at det kan koste dyrt.

Muskulløs overarm

En sunn sjel i en muskuløs kropp er nå det nye idealet. Men det fører dessverre til at flere bruker anabole steroider.

Foto: Roald Marker / NRK

Han har drevet aktivt med idrett siden han var seks år. I fjor la han fotballen på hylla, men i en alder av 19 år driver han fremdeles på med idrett. Kevin Engen Høgli går siste året på idrettslinja på Porsgrunn videregående skole og liker å holde seg i form. På direkte spørsmål om han har brukt dop for å få en så veltrent kropp svarer han:


– Musklene er bygd på ærlig vis gjennom mye trening. I tillegg har jeg brukt en del kosttilskudd for å få det til.


– Jeg synes Kevin er kjempeflink både med å trene, spise og jobbe strukturert. Det er vanskelig, skyter Stine Elisabeth Langerød Nøddebo inn.


Hun går i samme klasse som Kevin og har også drevet med idrett siden hun var seks år. Denne dagen har de vært på et seminar om kosthold, doping og hva slags konsekvenser det kan få for helsa. Elisabeth føler de har lært noe denne dagen, selv om doping er en del av pensum på skolen.


– Det er et viktig tema fordi det er mange som doper seg og tror det ikke får noen konsekvenser. Derfor er det viktig å få det fram.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kevin Engen Høgli Stine Elisabeth Langerød Nøddebo

Både Kevin Engen Høgli Stine Elisabeth Langerød Nøddebo trener regelmessig, men ikke for utseendets skyld. begge har holdt på med idrett siden 6-års alderen.

Foto: Roald Marker / NRK

Dopingbruk øker igjen


Kevin trener styrke på forskjellige treningssentre i Grenland. Han har ikke unngått å legge merke til at enkelte bruker anabole steroider.


– Dessverre tror de at det er noe hokus pokus som gjør magiske ting. Flere trener heller ikke ordentlig etterpå heller. De kommer ingen vei, men ødelegger bare livet sitt, sier han mens han rister lett på hodet.

Tidligere var det et mål å være så stor som mulig. Begrepet "bolere"oppstod på tidlig nittitall. Da var det lett å se hvem som brukte ulovlige midler. Nå er idealet en slank kropp, men likevel veltrent og med muskler. Derfor er det ikke like lett å se hvem som bruker ulovlige midler forteller Therese Torgersen.

Muskler

Dette var nittitallets ideal. Størst var best. Nå er dette endret.

Foto: MARTIN MEISSNER / AP


– Nå kan det like gjerne være den skoleflinke eleven som har fått interesse for å trene og skal ha en litt finere kropp til sommeren.

Les også:

Skader mer enn å bygge


Therese Torgersen har akkurat holdt sitt foredrag om hva doping gjør med helsa til folk, både fysisk og psykisk. Hun er prosjektmedarbeider i Antidoping Norge og vet mye om temaet.


– Musklene vokser selvsagt mye fortere, men man kan få unormalt mye kviser, miste kroppshår og en del menn får rett og slett pupper.


I tillegg vil noen endre psyke ved å bli mer oppfarende og aggressiv. Hun mener det er viktig at flest mulig kjenner symptomene slik at venner og familie kan konfrontere vedkommende med dopingbruken.

– Det er farlig for helsa ved at det gir langvarige, kanskje uopprettelige skader. i tillegg er det ulovlig, sier hun.

Vil ha dopfritt miljø

Hun er bare en av flere foredragsholdere på Porsgrunn videregående skole denne formiddagen. Kosthold og kosttilskudd var et tema, hvordan forebygge dopingbruk på treningssentrene et annet. Selv om 50 prosent av dem som regelmessig trener der vil ha rent tilbud, må det innsats til for å få et dopfritt miljø. Kim Eilertsen er koordinator for prosjektet Rent Senter.

Dopingbeslag

Dette bildet viser beslaglagte dopingmidler.

Foto: Politiet

– Det er om lag 1000 treningssenter i Norge. 400 av dem har meldt seg inn hos oss og da følger det en del forpliktelser med. Både for senteret og medlemmene. Dersom man får mistanke om misbruk, har medlemmet forpliktet seg til å avgi dopingprøve, forteller Kim Eilertsen.


I fjor førte det til at det ble tatt 70 prøver. 10 av dem var positive og de aller fleste ble politianmeldt. I tillegg var det mange som valgte å ikke avgi dopingprøve.

– Det betød jo at de da ikke hadde noe annet valg enn å slutte å trene ved det senteret, konstaterer Eilertsen.

Trener på natta


Selv om det bare er 400 sentre av totalt 1 000 som er med på ordningen, favner disse de fleste som trener. Alle de store kjedene som Elixia, Sats, Stamina, Fresh Fitness og en rekke andre er med på ordningen.

Likevel er det mange som bruker dop. Ifølge en undersøkelse fra 2009 bruker 2,9 prosent av menn og 1 prosent av kvinner dop.

– De tallene er antagelig høyere nå som det er blitt et større fokus på kropp og utseende, forteller Therese Torgersen.


Hvor trener den typiske dopmisbruker?

Auditoriet Porsgrunn videregående skole

Det var ikke bare elevene ved Porsgrunn videregående skole som kom for å høre seminaret om doping. Også idrettsledere, politi og tollvesenet møtte opp.

Foto: Roald Marker / NRK


– Det finnes en god del ubetjente treningssentre der hvert medlem har eget kort. Der kan man holde på i fred og ro, mange trener gjerne på kvelden eller natta, sier hun.


Muskler er in


Moter endrer seg hele tiden og nå er altså muskler mote. Det påvirker selvfølgelig eleven på idrettslinja også. Stine Elisabeth Langerød Nøddebo har lagt merke til Kevin.


– Ja, han har masse fine muskler og har vært flink til å trene, sier hun til munter latter fra de andre klassekameratene rundt bordet.


– Jeg setter veldig pris på å høre det, svarer Kevin, selv om hverken han eller Stine Elisabeth trener for utseendets skyld.


– Det har blitt en vane siden vi går på idrettslinja og har drevet med sport lenge. Egentlig bryr jeg meg ikke så mye om utseendekravet, sier Stine Elisabeth


– Det er alltid et fokus på utseende. Alle vil jo se så bra ut som mulig. Det er bare slik det er blitt nå, avslutter Kevin.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark