Dommer til drapstiltalt: – Du trenger ikke å være redd

OSLO TINGRETT (NRK): 30-åringen har i avhør forklart seg om familiemedlemmenes rolle i drapet på Khai Ngoc Dinh (44). I retten ba han om å bli skjermet fra de andre tiltalte, uten å få medhold.

Tingrettsdommer Morten Bjone

Tingrettsdommer Morten Bjone forsøkte å forsikre 30-åringen om at han var trygg i rettssal 250 i Oslo tingrett.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Rettssaken etter drapet på familiefaren Khai Ngoc Dinh, som ble skutt minst syv ganger i et parkeringshus på Grønland i juni 2014, er i gang i Oslo tingrett.

Allerede tidlig tirsdag ble det klart at en av de tiltalte, en 30 år gammel norsk-vietnameser, ikke ønsket å være i samme rom som de øvrige tiltalte. Han fikk derfor oppgi personalia og ta stilling til tiltalen fra et eget rom, via videolink.

30-åringen erkjenner å ha kjørt de fire andre tiltalte drapsnatten, men nekter straffskyld for medvirkning til overlagt drap.

Hjalp politiet i avhør

30-åringen er i familie med de fire medtiltalte norsk-vietnameserne i saken (se faktaboks), og skal også være god venn med den siste tiltalte, en 30 år gammel svensk statsborger. Flere av de tiltalte er tidligere dømt for til dels alvorlige forhold.

I retten tirsdag kom det frem at 30-åringen skal ha blitt pågrepet som nummer to i saken. Politiet har trappet opp sikkerheten rundt mannen, etter at han har forklart seg om sine medtiltalte i totalt 16 timer med avhør.

Aktor Johan Øverberg ba derfor om at de fire andre tiltalte i drapssaken må forlate rettssalen når 30-åringen skal forklare seg.

– Dette drapet er et svært alvorlig angrep, med elementer av en henrettelse. Hans familie er underlagt et sikkerhetsregime. Han har avgitt forklaringer som kan anses for å være belastende for de øvrige tiltalte, sa aktor i sin argumentasjon.

Johan Øverberg og Trygve Staff

Forsvarer Trygve Staff (t.h.) mener 30-åringen har lurt politiet og aktor Johan Øverberg (t.v.).

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Har lurt politiet

Tingrettsdommer Morten Bjone virket innledningsvis positiv til at mannen skulle forklare seg mens de fire andre tiltalte hørte på fra et eget rom, men forsøkte samtidig å berolige 30-åringen:

Det er ikke noen grunn til å frykte noe som helst når man avgir forklaring for retten, sa Bjone.

Aktors argumentasjon møtte imidlertid sterk kritikk fra fire av de andre forsvarerne i saken. Trygve Staff, som representerer den hovedtiltalte 38-åringen, brukte mye tid på å fortelle at 30-åringen først og fremst er ute etter å tone ned sin egen rolle i drapet på familiefaren Khai Ngoc Dinh (44).

– Mitt inntrykk er at «nummer tre» (mannen er nevnt som nummer tre i tiltalen, journ, anm.) har vært kjempeflink, og rett og slett lurt politiet. Jeg tror det hadde vært mye vanskeligere for ham å forklare seg hvis han ser dem hans forklaring rammer i hvitøyet.

– Føler det er hans skyld

30-åringens forsvarer, Aase Karine Sigmond, presiserte etter hvert at 30-åringen ikke er redd for direkte represalier. Hun mener det er hans nære forhold til de andre tiltalte som gjør det vanskelig for ham å forklare seg fritt.

Det er hans forklaring som førte til at en rekke av de andre er pågrepet. Han klarer ikke å forklare seg med disse til stede, fordi han føler at det er hans skyld at de sitter her, sa Sigmond.

Etter en ha bedt om en pause kom imidlertid tingrettsdommer Morten Bjone til at 30-åringen må forsøke å gjennomføre sin forklaring med de øvrige tiltalte til stede.

Denne skal etter planen begynne onsdag morgen, og kan bli et viktig bevis for påtalemyndighetens side i drapssaken.

Utbrent bil

Denne BMW-en ble funnet utbrent på Kløfta dagen etter drapet. 30-åringen som ikke vil forklare seg foran de andre tiltalte innrømmer at han kjørte bilen.

Foto: Remi Presttun

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger