Hopp til innhold

Parkeringshusdrapet: 30-åring tør ikke møte de andre tiltalte

OSLO TINGRETT (NRK): 30-åringen som skal ha kjørt bilen under drapet på Khai Ngoc Dinh (44) tør ikke å være i samme rom som de andre fire tiltalte.

Johan Øverberg og Trygve Staff

Aktor Johan Øverberg vil at den tiltalte 30-åringen skal få avgi personalia fra et eget rom. Trygve Staff, som representerer en tiltalt 38-åringen, er uenig.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Totalt har påtalemyndigheten og de mange forsvarerne kalt inn 55 vitner for å belyse det brutale drapet på Khai Ngoc Dinh (44) i et parkeringshus på Tøyen i 2014. Hele seks uker er satt av til å behandle saken.

Til stede i salen er blant annet enken etter den avdøde familiefaren. Enken gråt kraftig da fire av de fem tiltalte ble ført inn sal 250 tirsdag morgen.

Den femte tiltalte, en 30-åring som skal ha kjørt bilen de fem satt i drapsnatten, var imidlertid ikke på plass i salen. 30-åringen, som er i familie med flere av de andre tiltalte, er i et tilstøtende rom og skulle etter planen avgi personalia på videolink.

Parkeringshus på Grønland

Den drepte 44-åringen ble funnet død i sin egen bil i dette garasjeanlegget på Grønland i Oslo.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Frykt påvirker forklaring

Dette var imidlertid ikke populært blant forsvarerne til de øvrige tiltalte. Trygve Staff, som forsvarer en 38-åring som skal ha løsnet flere skudd mot Dinh, argumenterte for at det manglet rettslig grunnlag for å la 30-åringen følge forhandlingene fra et annet rom.

Aktor Johan Øverberg mener på sin side det kan påvirke 30-åringens forklaring, dersom han må være i samme rom som de andre tiltalte.

– Hvis han skal møte, må de øvrige tiltalte forlate salen. Det at han kommer og må møte vil påvirke hans evne til å avgi forklaring.

– Hans frykt for de tiltalte er uavhengig om han oppgir forklaring, eller om han bare gir personalia, sier Øverberget.

Utbrent bil

Tirsdag 17. juni fikk politiet melding om at en bil sto i brann på parkeringsplassen ved Romerikssenteret på Kløfta. Dette viste seg senere å være bilen gjerningsmennene hadde brukt.

Foto: Remi Presttun

– Går på evne

Frykten for de andre i saken skal ha vært et tema siden 30-åringen først forklarte seg om de andre tiltalte i politiavhør. Flere av de tiltalte i saken er tidligere straffedømt. Også Aase Karine Sigmond, som representerer 30-åringen, argumenterte for at hennes klient skulle få følge salen fra et annet rom.

– Dette går ikke på hans vilje til å avgi forklaring, men hans evne, sier Sigmond.

Tingrettsdommer Morten Bjone trakk seg deretter tilbake for å ta stilling til spørsmålet. Etter en kort pause bestemte han at det holdt at 30-åringen oppga sine personalia via videolink, men at det kunne hende at hans fulle forklaring måtte foregå i rettslokalet.

Etter at de tiltalte etter pausen skulle ta stilling til punktene i tiltalen, ble det klart at den hovedtiltalte, en 38-åring, erkjenner delvis straffskyld for drapet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ