Hopp til innhold

Dobling av beslaglagt khat på Gardermoen

Så langt i år er det beslaglagt nesten to tonn khat på Gardermoen. Det er en dobling fra samme periode i fjor. – Det er tydelig at det er større etterspørsel etter khat, sier Tor Fredriksen i Tollvesenet.

Khat

Hittil i år er det beslaglagt nesten dobbelt så mye khat på Gardermoen som på samme tid i fjor.

Foto: Tollvesenet

– Etter at Nederland førte opp khat på narkotikalistene sine og det nå er forbudt, ser vi at hovedkilden av khat til Norge kommer fra Storbritannia, der khat ikke er definert som narkotika, sier kontorsjef i Tollvesenet på Gardermoen, Tor Fredriksen til NRK.no.

Tor Fredriksen, Tollvesenet

Tor Fredriksen sier Tollvesenet har gjort store beslag av khat på Gardermoen i år.

Foto: Ellen Omland / NRK

Hittil i 2013 har Tollvesenet gjort 69 beslag på til sammen 1725 kilo. Samme periode i fjor ble det gjort 42 beslag på til sammen 967 kilo.

Fredriksen sier at de stadig tar arbeidsløse briter som får betalt for å smugle, men også mange østafrikanere frakter stoffet ved å fylle opp kofferter.

Han mener Tollvesenet så langt i år har gjort en god innsats, men kan ikke utelukke at tollerne kan ha gått glipp av store mengder khat.

– Vi aner jo ikke hvor mye vi går glipp av, vi klarer ikke kontrollere alt, sier Fredriksen, som tror at styrket kontroll rettet mot problematikken kan løse noen av utfordringene knyttet til smugling av khat.

Største khat-beslaget noensinne

Forrige uke fikk tollerne på Svinesund også kloa i store mengder av det som er definert som et narkotisk stoff i Norge. De gjorde det største khat-beslaget noensinne i Norge – 383 kilo ble funnet i en svenskregistrert personbil som prøvde å komme seg over grensen.

Dette viser nok en gang at khat er høyt etterspurt i Norge. Totalt i fjor beslagla tollvesenet så mye som 8172 kilo khat. På Gardermoen ser de en økende smugling av khat i år i forhold til årene før, noe sjefen i Tollvesenet synes er bekymringsfullt.

– Det er et stort østafrikansk miljø som har som tradisjon å tygge khat og vi merker at det er flere brukere, noe som kan ha med å gjøre at flere som bruker dette rusmiddelet, har kommet til Norge, sier han.

Tygging av khat har lenge vært et problem på Grønland i Oslo, som blir sett på som et fristed for omsetning og tygging av bladene, til tross for at stoffet er ulovlig. Undersøkelser viser at det nesten utelukkende er innvandrere med somalisk bakgrunn som bruker khat i Norge.

Smugling av mindre enn 25 kilo gir bøter i Norge, mens smugling av partier over 40 kilo kan gi ubetinget fengsel.

AKTUELT NÅ