Hopp til innhold

Disse stedene har påvist omikron

Stadig flere områder i Norge har fått bekreftet omikronsmitte. Se hvor smitten har bredt seg her.

SPRER SEG: Kartet viser tilfeller som er bekreftet. I tillegg er det mange tilfeller som sannsynligvis er omikron. Dette finner du i tabellen i artikkelen.

Fredag morgen bekreftet smittevernoverlegen i Stavanger at én person har fått påvist omikron-varianten etter en konsert med DeLillos i byen forrige helg.

Rogaland har totalt 14 bekreftede tilfeller.

Stort utbrudd i Vestfold

Sandefjord melder fredag om 52 smittede.

– Dette betyr at karantenesetting kan gi voldsomme belastninger i samfunnet, sier kommuneoverlege i Sandefjord, Ole Henrik Augustad, skriver kommunen på sine hjemmesider.

På St. Olavs hospital ble det første omikron-tilfellet i Trøndelag bekreftet torsdag. Ytterligere tre koronasmittede mistenkes å ha omikron-varianten.

– Det jobbes utover kvelden med å avklare situasjonen. Vi holder på å kartlegge og smittespore nå. Vi prøver å finne ut om tilfellene har sammenheng, og hvem som er nærkontakter, sier Wenche Dehli, helse- og velferdsdirektør i Trondheim.

FHIs siste oppsummering kom klokken 10 fredag. Etter det har kommunene også offetnliggjort bekreftede tilfeller.

Slår man disse tallene sammen, er vi oppe i minst 164 bekreftet omikron-smitte nasjonalt. I tillegg til dette kommer flere hundre minstenkte tlfeller (se tabell).

Omikronpåvisninger pr. fylke

Fylke

Bekreftet omikron

Sannsynlig omikron

Agder

1

10

Innlandet

1

11

Nordland

0

1

Oslo

55

187

Rogaland

14

18

Troms og Finnmark

0

7

Trøndelag

3

0

Ukjent

4

13

Vestfold og Telemark

57

67

Vestland

8

2

Viken

23

126

Total

164

441

Ekspander/minimer faktaboks

(Tallene i tabellen er fra FHI, som oppdaterer overskten på hverdager. I tillegg har NRK lagt til tilfeller som er bekreftet av kommunene.)

Påvist i Norge fra 1. desember

Omikronvarianten av koronaviruset ble første gang påvist i Norge 1. desember.

De første tilfellene ble påvist hos to personer i Øygarden. Senere samme dag ble det kjent at også to personer som hadde ankommet Gardermoen, hadde med seg smitten. Alle de fire hadde vært på reise i Sør-Afrika.

Men det var etter julebordet på Louise på Aker Brygge at omikron-smitten virkelig fikk fart.

FHI: 73 prosent smittet på julebord

Minst 140 personer har fått bekreftet koronasmitte etter å ha besøkt stedet fredag 26. november. Det inkluderer deltagerne på julebordet og andre besøkende.

Hittil har 17 personer fått påvist omikron-varianten og FHI venter at dette tallet vil stige. Det antas at de fleste ble smittet med omikron.

Av deltagerne på julebordet ble 73 prosent smittet. Det utgjør 80 personer. Altså var det rundt 60 personer utenom julebordet som ble smittet samme kveld.

Ifølge VG var det et sted mellom 500 og 620 personer i lokalene den aktuelle kvelden.

FHI jobber med en undersøkelse i samråd med Oslo kommune, og tallene er basert på foreløpig resultater fra den. Undersøkelsen er blant annet bygget på telefonintervjuer med deltagerne i løpet av helgen, og 95 prosent av deltagerne har svart på spørreundersøkelsen, skriver de på nettsiden sin.

Alle deltagere på julebordet var bedt om å ta hurtigtest før festen. Alle rapporterte at de hadde et negativt resultat (PCR eller hurtigtest) 1–3 dager før julebordet. De fleste deltagerne var fullvaksinert og var i alderen 30–50 år.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger