Hopp til innhold

Stortinget kaller inn Bondevik til 22. juli-høring

STORTINGET (NRK.no) Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget kaller inn tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik til åpen høring om 22. juli-terroren.

Kjell Magne Bondevik

MÅ SVARE: Kjell Magne Bondevik var statsminister 1997–2000 og 2001–2005. Nå må han møte i Stortinget og fortelle hva han gjorde for å sikre Norge etter terrorangrepet på USA i 2001.

Foto: Jonas Sætre / NRK

– Det henger sammen med at det etter 11. september 2001 skjedde et skifte i hvordan vi tenker sikkerhet på, og noen av disse forholdene kan spores til denne endringen i sikkerhetstenkning, sier komitéleder Anders Anundsen (Frp) til NRK.no.

Skal plassere ansvar

Tirsdag holdt han og resten av Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget sitt tredje møte om oppfølgingen av 22. juli-rapporten.

Komiteens hovedoppgave er blant annet å finne ut hvorfor så mye gikk galt med norsk terrorberedskap den 22. juli i fjor.

anders anundsen frp

ENIGHET: Ifølge Anders Anundsen var det ingen som tirsdag fremmet forslag om å kalle inn Per-Kristian Foss (H) til høring.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Alexandra Bech Gjørv

KOMMISJONSLEDER: Kontrollkomiteen på Stortinget kalles inn Alexandra Bech Gjørv.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

I dag ble de enige om hvem de skal kalle inn til høring for å finne svar på hvor de skal plassere ansvaret for sikkerhetssvikten.

I alt er rundt 30 personer kalt inn. Blant dem er statsminister Jens Stoltenberg, justisminister Grete Faremo, tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og en rekke framtredende embetsfolk som Ingelin Killengreen og tidligere politidirektør Øystein Mæland.

– Det er både mennesker som er formelt knyttet til dette, men også andre som har bidratt, som de frivillige på Utøya, sier Anundsen.

Komiteen ønsker også å snakke med representanter for pårørendegruppen, samt lederen for 22. juli-kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv.

Det er satt av fem dager til høringen, nærmere bestemt 6., 12., 16., 19. og 26. november.

Dørum må svare om nødnettet

I tillegg til Bondevik må også tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) møte for å svare på spørsmål om det som skjedde før de rødgrønne inntok regjeringskontorene.

– Noen av problemstillingene som er påpekt i Gjørv-kommisjonens rapport, som nødnettet, kan spores tilbake til tidligere justisminister Dørums tid, sier Anundsen.

Som NRK.no skrev i går var komiteen tidligere splittet i synet på hvordan de skal gå fram. Senterpartiets Per Olaf Lundteigen anklages for å bruke komiteens kontrollarbeid som ledd i valgkampen. Bakgrunnen er at han vil diskutere en lokal sykehusstrid i 22. juli-høringene.

Tirsdag kom det fram at Lundteigen ikke får gjennomslag for sine ønsker om befaring til Ringerike sykehus, men komiteen skal på befaring til både Regjeringskvartalet og Utøya.

Martin Kolberg (Ap) sier til NRK at forslaget om å besøke lokalsykehuset ikke ble gjentatt tirsdag.

– Det er en samstemt komité som står bak forslaget som i dag er vedtatt, fastholder arbeiderpartipolitikeren.

Foss må ikke møte

Per-Kristian Foss

MÅ IKKE STILLE: Per-Kristian Foss (H) må ikke møte i komiteen for å svare på bevilgninger til nødnettet i sin tid som finansminister.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Men NRK vet at komiteens medlemmer også har vært uenige når det gjelder hvem som skal kalles inn til høringer, og hvor langt tilbake i tid de skal gå.

I dag sier både Frps Anders Anundsen og Aps Martin Kolberg at det hersker full enighet om hvem de skal invitere til høringene.

Blant annet er det klart at tidligere finansminister Per-Kristian Foss, som i dag representerer Høyre i kontrollkomiteen, ikke må møte for å svare på spørsmål om hvorfor hans regjering ikke bevilget mer penger til nødnettet.

– Det har ikke vært drøftet, nevneverdig, sier Anundsen.

– Så det er ingen som har foreslått han?

– Han står i alle fall ikke på lista, svarer Frp-politikeren.

Disse må møte til høringene

Høringen skal gå over fem dager, og starter i november.

Disse skal kalles inn:

  • Alexandra Bech Gjørv, representanter for pårørende og berørte samt frivillige ved Utøya camping.
  • Tidligere fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV), byrådsleder Stian Berger Røsland (H), departementsråd Karin Moe Røisland, regjeringsråd Nina Frisak, statsråd ved Statsministerens kontor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap).
  • Direktør Jon A. Lea ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, de to tidligere PST-sjefene Janne Kristiansen og Jørn Holme, forsvarssjef Harald Sunde samt representanter for E-tjenesten og Heimevernet, forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF).
  • De to tidligere politidirektørene Øystein Mæland og Ingelin Killengreen, tidligere assisterende politidirektør Vidar Refvik, konstituert Kripos-sjef Kjetil Haukaas, tidligere politimester i Oslo Anstein Gjengedal samt politimestrene Sissel Hammer i Nordre Buskerud og Torbjørn Aas i Vestfinnmark.
  • Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap), tidligere departementsråd Morten Ruud, tidligere assisterende departementsråd Hans Olav Østgaard, tidligere ekspedisjonssjef Hans Sverre Sjøvold, justisminister Grete Faremo (Ap) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

AKTUELT NÅ