Hopp til innhold

Dette var rømningsvei for åtte personer

Utenlandske arbeidere som stues sammen under brannfarlige forhold er hverdagskost for branninspektørene. – Vis ansvar, er oppfordringen til huseiere og utleiere.

Nødutgang for åtte personer

Dette var rømningsveien for åtte personer i en villa i Oslo.

Foto: Oslo brann- og redningsetat

Branninspektørene ved Oslo brann- og redningsetat er ikke overrasket over utfallet av brannen i Drammen, der syv personer trolig mistet livet. Opptid 25 utenlandske arbeidere kan ha bodd i boligen.

- Dette kunne skjedd andre steder også. Vi ser ofte at arbeidere bor veldig tett sammen, ofte med dårlige rømningsveier og dårlig brannsikring , sier avdelingssjef Nils Kristiansen ved brannforebyggende avdeling.

Svært ofte kommer han og kollegene over graverende eksempler på hvordan utenlandske arbeidere blir innkvartert.

Video nsps_upload_2008_11_10_19_18_29_642.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Mange østeuropeiske arbeidere i Oslo bor i brannfeller.

Bodde i låve

- Vi har sett at de har bodd på byggeplasser, i kjellere og i låver. Det er snakk om steder hvor vi ikke kunne tenke oss at det kunne bo mennesker, sier han.

Oslo brann- og redningsetat samarbeider med Arbeidstilsynet om å avdekke kritikkverdige og brannfarlige boforhold. Listen over alvorlige eksempler er lang.

- Se på dette bildet. Dette er en villa et sted i Oslo. På grunnmuren fant vi et lite vindu, og det viste seg at det bodde opp mot åtte personer i en hybel der inne. Dette var rømningsveien de hadde, sier Kristensen.

Utbredt problem

I mars i fjor brøt det ut brann i en leilighet på Majorstua i Oslo. En person fikk alvorlige brannskader, og da brannmannskapene tok seg inn i leiligheten fant de rester av soveplasser for opp til syv personer. Brannvesenet mente at det bare var flaks at ingen omkom.

Her bodde det syv personer

I denne leiligheten bodde det minst syv polske arbeidere da det brøt ut brann i mars i fjor. - Flaks at ingen omkom, sa brannvesenet da.

Foto: NRK

- Dette er et utbredt problem, og det er vanskelig for oss å avdekke det. Ofte er det noen som har interesse at å holde det skjult, og da er vi avhengige av tips fra publikum for å få ryddet opp, sier Kristiansen.

Nå ber han utleiere og huseiere ta ansvar for beboerenes sikkerhet.

- De må forstå at det er menneskeliv det er snakk om. Det er ikke mye som skal til for å sørge for sikkerheten - det viktigste er sikre rømningsveier, brannvarslere og slokkeutstyr, sier han.

AKTUELT NÅ