Hopp til innhold

Slik feirer kongeparet bursdagen sin

Kong Harald og dronning Sonja feirer rundt år med både gallamiddag og kroneis. 9. og 10. mai vil det være en rekke begivenheter i hovedstaden, både for kongelige gjester og folket.

Det norske slott

FEST UTE OG INNE: Kongehuset inviterer alle som vil til Slottsplassen for å synge bursdagssang og spise is i anledning at kongeparet fyller 80 år tirsdag ettermiddag.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Dronning Sonja og kong Harald

Kong Harald fylte 80 år 21. februar. Dronning Sonja fyller 80 år først 4. juli, men begge feirer med pomp og prakt i mai.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Den offisielle feiringen starter på Slottsplassen med en drilloppvisning fra Hans Majestet Kongens Garde, sang og musikk med Soul Children tirsdag ettermiddag.

Det kongelig hoff inviterer alle til å komme til Slottsplassen for å synge bursdagssangen for kongeparet og å spise kroneis.

Jubilantene og mange av de kongelige gjestene kommer ut på Slottsbalkongen for å hilse på de fremmøtte.

Skuespiller Bjarte Hjelmeland avslutter det hele med å lese festtale til kongeparet. Om kvelden er det gallamiddag på slottet for inviterte kongelige, representanter fra det offisielle Norge, venner og nære av kongeparet.

Minicruise i Oslofjorden

Onsdag har du mulighet til å se kongeparet og de kongelige gjestene på formiddagen når de skal på minicruise i skjærgården i Oslo. De reiser ut til Kongeskipet Norge fra Honnørbrygga ved Rådhuskaia.

De danske gjestene reiser over fra Kongeskipet Dannebrog, som ligger ved kai under Akershus festning.

Det danske kongeskipet er base for den danske kongefamilien under feiringen, og vil ligge ved kai under Akershus. Det er ikke ofte de to skipene er å se samtidig på denne måten.

Koneskipet Norge

Kongeparet tar med seg sine gjester på lunsj og cruise i Oslofjorden dagen etter gallamiddagen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Se de kongelige langs Karl Johan eller fra operataket

Onsdag kveld inviterer regjeringa til festmiddag i operaen for kongeparet og deres 300 gjester. Middagen er regjeringas gave til kongeparet i anledning 80-årsdagene.

Er du i Oslo sentrum kan du se kongefamilien og gjestene reise i kortesje fra slottet, ned hele Karl Johan til Jernbanetorget og over til operaen (se faktaboks).

Hans Majestet Kongens Garde marsjerer først fra slottet mot operaen. Deretter kjører de kongelige gjestene fra inn- og utland etter.

Langs ruten blir det sang og musikk.

Er du tidlig ute, kan du være en av de 1000 publikummerne som kan stå på operataket og se de celebre gjestene ankomme operaen (se faktaboks).

Festmiddagen avsluttes med et fyrverkeri utenfor operaen klokka 22.30.

Kongeparet feirer 80-årsdagene sine. Våre eksperter deler sine erfaringer.

Følg kongefesten på NRK

NRK sender direkte begge dager fra kongeparets feiring fra klokka 17.30, både på radio, nett og TV.

TV-programleder Jon Gelius leder direktesendingene disse kveldene, og han får med seg reporter Kristi Marie Skrede som følger den kongelige familien gjennom året.

Det blir full dekning av underholdningen på Slottsplassen, og når gjestene ankommer gallamiddagen. Inne fra Slottet får vi se når Kongen og Dronningen hilser på gjestene, prosesjonen inn til gallamiddagen, og talene ved bordet inne i Store spisesal.

NRK følger gjestenes ankomst til operaen dagen etter og sender også høydepunkter fra regjeringens festmiddag.

Kongeparet 80 år

NRKs Jon Gelius og Kristi Marie Skrede loser seerne gjennom to rojale dager som markerer kongeparets 80-årsdager.

Foto: Anders M. Leines / NRK

AKTUELT NÅ