Hopp til innhold

Tidligere politispaner om Millehaugen: – Kan bli borte lenge

En av Norges mest beryktede kriminelle er på rømmen. Tidligere politispaner Johnny Brenna tror Stig Millehaugen kan klare å unngå politiet i lang tid.

Bilde av Stig Millehaugen tatt i forbindelse med at han ble arrestert i 1991. På bildet til venstre ser han mot høyre, bildet er tatt i profil. På bildet til høyre ser han rett frem i kameraet. Han har blå og rød hettegenser og litt rufsete mørkeblondt hår.

ARRESTERT: Stig Millehaugen fotografert hos politiet etter å ha blitt pågrepet i 1991.

Foto: Politiet

– Han er å betegne som høyrisiko, han er en høyprofilert høyrisiko-fange, sier den tidligere politietterforskeren Johnny Brenna til NRK.

Johnny Brenna

«SUPERSPANER»: Johnny Brenna jobbet i politiet fra 1988 til 2006.

Foto: Olav Døvik / NRK

Han begynte i politiet i 1988, og ble etter hvert en av spanerne de kriminelle fryktet mest. Gjennom karrieren i politiet, fikk han mye å gjøre med Stig Millehaugen.

– Han er jo en mann med mye historikk, jeg har vært og lett etter ham selv jeg flere ganger, da han har vært borte.

Tidlig kriminell

Stig Millehaugen

Som voksen har Stig Millehaugen tilbrakt mer tid i fengsel enn på frifot. Bildet er fra Ringerike kretsfengsel i 2002.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Millehaugen ble født i 1969, på selveste frigjøringsdagen 8. mai.

På 80-tallet ble han en del av den såkalte Tveita-gjengen, et kriminelt miljø på Tveita i Oslo

I 1986 ble han arrestert for første gang, for heleri. Han hadde kjøpt en stjålet, dyr boblejakke. Siden skulle det bli langt verre ting på rullebladet.

Drap på fengselsbetjent

Stig Millehaugen begår ran av bank i Oslo i 1991

PÅ KAMERA: Stig Millehaugen ble fanget opp av et overvåkningskamera under ranet av Sparebanken Nors filial på Oppsal i Oslo.

Foto: POLITIET / NRK

21 år gammel, i desember 1990, ranet Millehaugen Klemetsrud postkontor i Oslo. To måneder seinere ranet han Sparebanken Nors filial på Oppsal i Oslo.

I februar 1992 blir han dømt til seks års fengsel for disse ranene.

I juli samme år, rømte han fra fengselet på Berg. Måneden etter ranet han Svartskog postkontor, og senere Nesbru postkontor, hvor det ble tatt gisler.

I desember 1992 skjedde så noe av det mest alvorlige på Millehaugens rulleblad.

Mens han satt i varetekt, hadde Millehaugen fått smuglet inn en pistol. Han ville rømme fra fengselet med makt.

Under den påfølgende rømningen, skjøt og drepte han fengselsbetjent Jon Arild Martinsen. Deretter tvang han en annen betjent til å kjøre seg til Oslo.

Dagen etter meldte han seg for politiet.

I august 1993 ble Millehaugen dømt til 17 års fengsel for drapet og ranene av postkontorene på Svartskog og Nesbru.

– Går nok inn væpnet

STIG BERGQUIST

BEVÆPNET: Politi med våpen har vært en vanlig syn under rettsbehandlinger der Millehaugen har vært involvert. Her ved Oslo Tingrett i 2009.

Foto: NTB / NTB

Når Millehaugen nå har stukket av, tror Johnny Brenna politiet vil søke på «alt av kjente steder». Dersom man skulle finne ut hvor han er, tror Brenna politiet ikke vil ta noen sjanser.

– Man går nok inn væpnet for å ta ham med den historikken. Han er jo ansett som farlig, sier Brenna.

Brenna regner med at Millehaugen har en plan. Det er nemlig ikke første gang Millehaugen stikker av under permisjon fra fengsel.

– Jeg ser ikke bort fra at han kan bli borte lenge. Særlig ut fra det som skjedde forrige gang, sist gang han var etterlyst, da hadde han vært borte lenge, sier Brenna.

Stakk av under permisjon

Stig Millehaugen er pågrepet for drap.

I RETTEN: I 2004 ble Millehaugen frikjent for ran og drapsforsøk mens han var på rømmen fra fengselet. Han ble dømt for ulovlig våpenbesittelse.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

I oktober 2000, under en permisjon fra fengselet, rømte Millehaugen sammen med kjæresten.

Han klarte å unngå politiet i 8 måneder. Det var den lengste perioden Millehaugen hadde vært på frifot siden 1988.

Politiet mistenkte Millehaugen for ranet av Kreditkassen filial i Bogstadveien i Oslo i desember 2000. Under flukten skjøt ransmannen 11 skudd mot en politipatrulje som tok opp jakten.

I 2003 ble Millehaugen frikjent for ranet, men dømt for ulovlig våpenbesittelse mens han var på rømmen.

I 2008 skiftet Millehaugen etternavn til Bergquist, da han mente hans opprinnelige navn var for belastet. I april 2009 byttet han tilbake, fordi han mente hans nye etternavn var blitt like belastet som det gamle.

Dømt for drap på gjengleder

Stig Millehaugen

DØMT: Både tingrett og lagmannsrett mente Millehaugen drepte Mohammed Javed på bestilling fra en rivaliserende gjengleder. Bildet er fra saken i tingretten.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

I januar 2009 ble en av lederne for den beryktede gjengen Young Guns, Mohammed «Jeddi» Javed, funnet skutt og drept i en utbrent bil på Haugerud i Oslo.

En annen mann som satt i bilen da Javed ble skutt, pekte ut Millehaugen som drapsmann.

Etter å ha etterforsket saken, konkluderte politiet med at Millehaugen skjøt Javed på kloss hold. bestilling fra en leder i den rivaliserende B-gjengen.

Hverken Millehaugen eller B-gjenglederen innrømmet straffskyld.

I 2012 ble Millehaugen dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid for overlagt drap på Javed. Mannen politiet mente hadde bestilt drapet, ble dømt til 20 års fengsel.

AKTUELT NÅ