NRK Meny
Normal

Spår dyptgående endringer i arbeidslivet

LO mener vi må tilbake til andre verdenskrig for å finne like dramatiske endringer i arbeidslivet som det vi går inn i nå. Her er kravene de stiller før lønnsoppgjøret.

Gerd Kristiansen

PENSJON OG LØNN: Gerd Kristiansen og LO skal vedta kravene før forhandlingene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

«Norsk arbeids- og næringsliv kan det neste 10-året oppleve sin mest dyptgående endring siden andre verdenskrig», står det i innledning til innstillingen fra LO-sekretariatet som var oppe til vedtak i representantskapsmøtet i dag, tirsdag.

Norge er inne i en omstillingsperiode med markant lavere oljepris og høyere arbeidsløshet. Sentralbanksjef Øystein Olsen varslet magre lønnsoppgjør i sin årstale.

LO-leder Gerd Kristiansen talte til representantskapet og kom med et stikk til regjeringen og statsminister Erna Solbergs politikk for omstilling av landet.

– Det er ingen krise, sier Erna. Og: Det må bli verre før det kan bli bedre. Venner! Det har blitt verre! Det er krise på Vestlandet. For de tusenvis av enkeltmennesker som mister jobben. For deres familier, sa Kristiansen.

– Verst er det selvsagt på Sør-Vestlandet. Men problemene sprer seg. Titusenvis av våre medlemmer er permittert eller sagt opp – eller står i fare for å bli det, sa Kristiansen

«Forverringen har ennå ikke rammet hele landet, men spredningen av problemene fortsetter. Dette kommer på toppen av en allerede klart svekket inkludering av utsatte grupper i arbeidsmarkedet», står det videre i innstillingen til LO-møtet.

Endringer i økonomien

Norge har vært inne i en 10-års periode med historisk høy lønnsvekst som har gitt nordmenn ekstra mye å rutte med. Nå begynner det å endre seg. Teknisk beregningsutvalg (TBU) presenterte mandag tallene for lønnsveksten i fjor. Den hadde sunket fra 3,1 til 2,8 prosent. Samtidig hadde prisene steget med 2,1

I år regner utvalget med en prisstigning på 2,5 prosent. Dermed må lønnen stige med mer om vi skal få mer å rutte med i 2016. LO har vært tydelige på at det viktigste er å sikre arbeidsplasser. Kjøpekraften trenger ikke øke, men de vil heller ikke at den skal svekkes.

– Kan du utelukke dårligere kjøpekraft for medlemmene?

– Det vil jeg ikke si noe om, sier Gerd Kristiansen til NRK.

Avtalefeste tjenestepensjon

LO lister opp to svakheter med pensjonsordningen i dag. Svak medvirkning for arbeidstakerne og for mange og oppstykkede enheter som deler ut pensjonskapital. I lønnsforhandlingene prioriterer LO følgende:

  • Opptjening av pensjon fra første krone og fra dag én.
  • Tariffesting av tjenestepensjon
  • Lettere jobbskifte mellom virksomheter uten tap av opptjening og uten økte kostnader for den enkelte
  • Et system for bedre samling av opptjente rettigheter og pensjonskapital
  • Evaluering av AFP

Ellers er arbeidstakerorganisasjonen opptatt av å fremme likelønn og motvirke lavlønn og har videre følgende prioriteringer.

  • Fremme særskilte økonomiske krav for lavtlønte som tradisjonelt får lite ut av eller ikke har lokale forhandlinger
  • Prioritere kvinnedominerte grupper innenfor sentralt avtalte rammer i offentlig sektor.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger