NRK Meny
Normal

Sjeføkonom om lønnsmoderasjon: – Helt avgjørende for å lykkes

Sentralbanksjef Øystein Olsen sa i sin årstale at den høye lønnsveksten ikke kan fortsette. Det mener sjeføkonom Elisabeth Holvik er helt avgjørende for å klare omstillingen i økonomien.

Elisabeth Holvik

- SOLIDARITET: Elisabeth Holvik er klar på at lønnsveksten må stoppe.

Foto: NTB/Scanpix / NTB/Scanpix

– Alle norske lønnstakeres lønnsvekst har vært veldig høy, klart høyere enn våre naboland. Det vil ikke fortsette. Det er grunn til å regne med klart lavere reallønnsvelt framover enn i perioden vi har bak oss, sa sentralbanksjef Øystein Olsen til NRK i forbindelse med sin årstale.

Olsen er tydelig på at nordmenns kjøpekraft ikke vil utvikle seg på samme måte som de siste årene. Han snakket i talen om at vinteren kommer for den norske økonomien og at det nå er tid for omstilling.

– Å holde igjen i lønnsoppgjørene er helt avgjørende for å lykkes med å omstille norsk økonomi. Bedrifter på Vestlandet har begynt med lønnskutt. Det er et sterkt signal på hvor presset situasjonen er. Nå må vi vise solidaritet, sier Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank1Gruppen.

Solidaritet er et ord som også statsminister Erna Solberg bruker.

– Vi har ansvarlige parter i Norge. De er sitt ansvar bevisst, det var de i fjor. Jeg tror at det kommer til å bety at de også nå gjør det samme. Jeg tror nordmenn er veldig klar over at folk i Norge må ha en mulighet til å få jobb. Da er vi solidariske med hverandre, sier hun.

– Svekker det økonomiske handlingsrommet

Jonas Gahr Støre

PENGEBRUK: Jonas Gahr Støre med stikk til regjeringen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Sentralbanksjefen var videre i talen tydelig på at oljepengebruken ikke må økes.

– Økt oljepengebruk bør i hovedsak finansiere midlertidige grep som er enkle å reversere.

Han henviste til at i løpet av tre år har bruken av oljepenger økt like mye som i de ti foregående årene.

– Jeg merker meg at Øystein Olsen mener den økte oljepengebruken i hovedsak bør finansiere midlertidige grep som er enkle å reversere. Det er det motsatte av hva Høyre/Frp-regjeringen gjør, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i en kommentar til talen

– De bruker pengene på varige tiltak og skattekutt med dårlig effekt. Dermed svekker de det økonomiske handlingsrommet for sterkere tiltak mot arbeidsledigheten, dersom situasjonen skulle forverre seg.

– God festtale

Kari Due-Andresen, seniorøkonom i Handelsbanken

RENTENIVÅET: Kari Due-Andresen kommenterer Olsens årstale.

Foto: Handelsbanken

Sjeføkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andresen kaller årstalen for en «god festtale som dro de lange linjene». Sentralbanken feirer i år 200 års jubileum.

– Han kom med få nye signaler med tanke på pengepolitikken. Han bemerket at sentralbankens grep blir mindre effektive med renter under null, men avsluttet også med å si at sentralbankene må tenke nytt. Det blir spennende å se hvordan rentenivået blir framover, sier Due-Andresen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger