Hopp til innhold

Dette er lønnsoppgjøret

Arbeidere kan vente seg en lønnsvekst på nesten tre prosent. 15 timer på overtid landet riksmekleren en skisse som NHO, YS og LO ble enige om.

Meklingen mellom NHO, LO og YS

Partene forhandlet videre på overtid søndag etter å ha vært i mekling siden onsdag.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Ved midnatt natt til søndag gikk fristen for meklingen mellom NHO, LO og YS ut. Søndag ettermiddag kom løsningen.

  • Ny Avtalefestet pensjonsordning skal utredes i år
  • Lønnsvekst på 2,8 prosent
  • Ingen endringer i Obligatorisk tjenestepensjon (OTP)
  • Reise, kost og losji er sikret for utsendte arbeidstakere

Ny AFP-ordning

Den nye ordningen vil fortsatt være en kvalifiseringsordning, men AFP-pensjonen man får, vil henge tettere sammen med hvor mange år man har jobbet i en AFP-bedrift. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, mener den nye ordningen har som mål å tette hull.

– Vi har fått på plass tetting av hull i AFP-ordningen og vi har sikret sliterne i norsk arbeidsliv et tillegg.

Den såkalte sluttvederlagsordningen avvikles, og midlene som ligger i denne, brukes til å etablere et slitertillegg som er en ekstraytelse til AFP-pensjonen for dem som ikke orker å stå i arbeid og må gå ut av arbeidslivet mellom 62 og 64 år. Denne ordningen gjelder de som ikke mottar andre ytelser.

– Disse endringene ivaretar hensynet til de som har for dårlig helse til å stå i jobb etter 62 år, og de som uforskyldt mister AFP. Dette er i tråd med to av de tre kravene vi gikk inn i meklingen med, sier leder i YS Privat, Vegard Einan.

Hovedprinsippene for en ny modell vil gjøre ordningen mer rettferdig og mer forutsigbar for både arbeidstakere og for bedriftene, mener NHO.

– Vi vil få hjelp av flere departementer og institusjoner. Det er stort og komplisert arbeid. Det er viktig å gjøre dette med grundig kompetanse. Vi håper det kan skje raskt for å få en bedre AFP-ordning, sa NHO-leder Kristin Skogen Lund.

Lønnsvekst på nesten tre prosent

Resultatet av lønnsoppgjøret inkluderer også et generelt tillegg på 1 krone i timen til alle og 2,50 kroner i lavlønnstillegg. I tillegg ble det gitt 30 øre i de såkalte sløyfeforhandlingene før påske.

Rammen for årets oppgjør anslås til 2,8 prosent årslønnsvekst.

– Dette er i tråd med vårt krav om økt kjøpekraft for alle våre medlemmer, samtidig som vi løfter de lavest lønte, mange av dem kvinner, slår Hans-Christian Gabrielsen fast.

YS-lederen mener lønnsrammen på 2,8 prosent gir en ansvarlig reallønnsvekst for de fleste av medlemmene i fagforeningen.

– Norsk økonomi går bedre, og vi får nå vår andel av denne veksten. Alle vil få tillegg i år, og de lavtlønte får litt ekstra, sier Vegard Einan.

Ingen endringer for OTP

LO fikk ikke gjennomslag for kravet om opptjening fra første krone i Obligatorisk tjenestepensjon (OTP), men skriver i en pressemelding at de ikke betyr at de gir seg.

– OTP er en lovfestet ordning, og i første omgang følger vi opp kravet overfor myndighetene i forbindelse med forslagene om endringer i tjenestepensjonene som nå er til behandling, sier LO-lederen.

Reise, kost og losji

LO og Fellesforbundet sier de har vunnet en viktig seier i kampen mot sosial dumping, ved at reise, kost og losji sikres for utsendte arbeidstakere.

– Dette er et kraftig tiltak i kampen mot sosial dumping, mener Gabrielsen.

– Vi har kommet fram til et fornuftig resultat, sett med begge parters øyne, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

AKTUELT NÅ