Kunne tjent 60.000 kroner mer i kommunen. – Jeg føler meg lurt, sier Nilem

Oslo Sykepleierforbunds lønnsundersøkelse i NHO-bedrifter viser at nesten alle vanlige sykepleiere ville tjent minst 60.000 mer i gjennomsnitt på samme jobb i kommunen.

Nilem Kumari Kaushal

LURT :– Jeg er sjokkert. Jeg føler meg lurt også. Det er mye penger. Jeg skjønner ikke at det går an å ha en så stor lønnsforskjell, sier sykepleier Nilem Kumari Kaushal.

Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

– Jeg føler meg misbrukt rett og slett, men litt dum også. Da jeg fikk vite om lønnsforskjellen tenkte jeg «Å herregud, så dum du er». Det sier Nilem Kumari Kaushal (40) fra Oslo.

Sykepleieren trives godt på private Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter på Mortensrud i Oslo. Nært til hjem og barn og mann er det også.

Likevel har hun fått et lite sjokk.

lønnsoppgaver

SAMLET INN: Lønnsoppgavene til Oslo Sykepleierforbunds medlemmer i NHO-bedrifter viser at 95 prosent av sykepleierne ville tjent i snitt 60.000 mer i kommunen.

Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

Lønnssjokk

– Jeg er sjokkert. Jeg føler meg lurt også. Det er mye penger. Jeg skjønner ikke at det går an å ha så stor forskjell. Vi gjør jo like jobber, sier sykepleier Kumari Kaushal.

Hun ville tjent over 60.000 kroner mer i 80 prosent stilling i Oslo kommune.

Det viser sykepleierforbundets sammenlikning for Oslo.

På årsbasis er forskjellen 76.042 kroner. Den skyldes både høyere minstesats og bedre lønn for ansiennitet i kommunen.

Kantarellen bo- og rehabiliteringsenter

FÅR MER: Seks sykepleiere på Kantarellen tjener mer enn de ville fått i Oslo kommune, men de fleste tjener mindre, ifølge sammenlikningen til sykepleierforbundet.

Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

I selskap med de mange

Oslo Sykepleierforbunds lønnsundersøkelse i NHO- bedrifter viser at 95 prosent av de 154 vanlige sykepleierne ville tjent mer på samme jobb i kommunen.

Det tilsvarer 146 sykepleiere.

I gjennomsnitt ville de tjent over 60.000 kroner mer på samme type jobb i kommunen.

Line Orlund sykepleierforbundet Oslo

STORT ANTALL: – Det er klare og store lønnsforskjeller. Det var det mest sjokkerende. Antallet, sier fylkesleder Line Orlund i sykepleierforbundet.

Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

Det gjelder på årsbasis for hel stilling.

– Det er klare og store lønnsforskjeller. Mange sykepleiere ligger 75-130.000 kroner lavere i lønn i NHO-bedriftene. Det var det mest sjokkerende. Antallet, sier fylkesleder Line Orlund.

Hun har ringt medlemmene for å sjekke lønnsoppgavene etter konflikten med NHO Service og handel i høst.

– Konflikten var en øyeåpner, som ga stor motivasjon til å finne fakta, sier fylkesleder Orlund.

Sykepleierstreik i privatbedrifter

TOK FYR: Sykepleierforbundet i Oslo ble så opprørt av tallkrangelen med NHO under streik og trussel om lockout i høst at de skaffet frem sykepleiernes lønninger.

Foto: NRK

Familien kunne ha god bruk for pengene jeg går glipp av

Nilem K. Kaushal

Fem prosent får mer i NHO

Åtte av de 154 sykepleierne tjener mer i NHO-bedriften, enn i kommunen. I gjennomsnitt tjener de 13.000 kroner mer enn i kommunen.

Lønnen til sykepleierne i NHO-bedriftene er sammenliknet med den lønnen Sykehjemsetaten sier at de minimum vil betale sykepleiere som jobber hos dem.

Les også Sykepleier hadde ikke råd til én eneste leilighet i Oslo

NHO: Enige

Anne-Cecilie Kaltenborn

RIKTIG: – Det vi hele tiden har poengtert, og som fortsatt står seg, er at NHO- bedriftene betaler sykepleierne mer enn i kommunene i KS. I Oslo er bildet et helt annet, sier adm.dir. Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel.

Foto: Jon Skille Amundsen 2016 / Jon Skille Amundsen 2016

– At Oslo kommune betaler godt, har vi påpekt ved en rekke anledninger, sier administrerende direktør Anne- Cecilie Kaltenborn i en kommentar.

NHOs poeng er at selv om sykepleierne i Oslo tjener best i kommunen, er bildet ute i landet motsatt.

Lønnsoppgjøret i NHO-bedriftene er ikke ferdig. Om det kommer store tillegg til NHO-sykepleiere for fjoråret, kan det endre sammenlikningen noe.

Les også: Vikarmangel råkar ferieavviklinga i helse-Noreg

– Oppsiktsvekkende

Sykepleierleder Eli Gunhild By hilser kartleggingen velkommen, men er forundret over de store forskjellene mellom lønninger i NHO og i kommunen.

Eli Gunhild By

STOR FORSKJELL: Lønnsforskjellen er opptil 138.000 kroner mellom NHO-bedrifter og Oslo kommune, sier leder Eli Gunhild By i sykepleierforbundet.

Foto: NSF

– Tallene som nå ligger på bordet er oppsiktsvekkende og nesten sjokkerende, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund.

Det er ikke dere som har hatt for små krav og gjort for dårlig jobb da?

– Virksomhetene i NHO Service og handel er tilbud som er lagt ut på anbud. Når du skal tjene penger på driften, så er lønn og pensjonsforhold noe du kan spare inn på. Det kan se ut som det er tilfellet her i Oslo, sier By.

Les også: – Ingen skal vinne anbud på sykepleiernes bekostning

Line Orlund sykepleieforbundet Oslo

MINDRE: Hos NHO-bedriften Doro i Oslo tjener sykepleierne nesten 80.000 kroner mindre i gjennomsnitt, enn i kommunen.

Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger