NRK Meny
Normal

Denne kommisjonen skal vurdere Treholt-saken på nytt

Det ene medlemmet av Gjenopptakelseskommisjonen som mente Arne Treholt skulle få prøve saken sin for norske domstoler i 2008, er ikke lenger med.

Helen Sæter

Helen Sæter, tidligere tingrettsdommer i Halden tingrett, er nåværende leder av Gjenopptakelseskommisjonen.

Foto: NRK

Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker kunngjorde fredag at de vil se på Treholt-saken igjen.

LES OGSÅ: Vil vurdere Treholt-saken på nytt

Kommisjonen skal vurdere om vilkårene for gjenåpning i en straffesak er til stede. Den kan bare se på rettskraftige straffesaker, og skal ikke behandle sivile saker.

Gjenopptakelseskommisjonen kan ikke omgjøre dommen, avgjøre skyld eller ilegge straff. Mandatet er å avgjøre om det er grunn til å tro at dommen som begjæres gjenåpnet, er feil.

LES MER: Gjenopptakelseskommisjonen (ekstern lenke)

Sæter leder

Helen Sæter, tidligere tingrettsdommer i Halden tingrett, er nåværende leder av kommisjonen.

Lederen, nestlederen og ett av medlemmene av kommisjonen skal ha juridisk embetseksamen. Lederen sitter i en periode på syv år, og kan ikke gjenutnevnes.

Kommisjonen har fem faste medlemmer og tre varamedlemmer. Disse sitter i en periode på tre år, og kan gjenoppnevnes én gang.

LES OGSÅ: Treholt-saken gjenopptas ikke

To med fra forrige runde

Av de faste medlemmene var Ingrid Bergslid Salvesen og Birger Arthur Stedal i kommisjonen også med da Treholt-saken ble vurdert i 2008.

(Saken fortetter under bildet)

Janne Kristiansen og Arne Treholt

- Dette er den mest arbeidskrevende saken som Gjenopptakelseskommisjonen har hatt, sa kommisjonens daværende leder Janne Kristiansen til NRK etter at hun var ferdig med sin redegjørelse om Treholt-saken i 2008.

Foto: Overvåkningspolitiet / Scanpix

Da mente fire av fem medlemmer at det ikke var tilstrekkelig grunn til å gjenoppta Treholts sak. Avgjørelsen ble tatt under dissens, opplyste daværende leder Janne Kristiansen.

Professor Svein Magnussen ga da Treholt medhold i at det under rettsakene mot ham ikke ble tilstrekkelig bevist at den tidligere diplomaten gav fra seg opplysninger som burde vært holdt hemmelig av hensyn til rikets sikkerhet. Magnussen er ikke lenger medlem av kommisjonen.

LES OGSÅ: Dette skjer ved en gjenopptakelse

Ni utredere

Kommisjonen har et sektretariat på ti ansatte. Åtte av disse er utredere, to av dem med politifaglig bakgrunn og seks jurister.

Utrederne har erfaring fra blant annet Kripos, Rettsmedisinsk institutt, Innsynsutvalget, Sivilombudsmannen og Justisdepartementet, og domstolene.

Kommisjonsleder Sæter sa fredag at de vil ha to politifaglige utredere og syv jurister på Treholt-saken.

– Om det er nok vet vi ikke, vi har mulighet til å utvide staben, men det må vi se an, sa kommisjonslederen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger