Hopp til innhold

Demonstrerte mot kutt i bistandsbudsjettet

Over 100 norske organisasjoner demonstrerte mot regjeringens forslag om milliardkutt i bistandsbudsjettet foran Stortinget onsdag formiddag.

Demonstrasjon foran Stortinget mot kutt i bistandsbudsjettet for 2016

Mens regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF satt i forhandlinger inne på Stortinget, demonstrerte de fremmøtte mot bistandskuttene utenfor.

Foto: Vegard Wivestad gRØTT / NTB scanpix

Bakgrunnen for demonstrasjonen er regjeringens tilleggsproposisjon om inndekking av asylregningen, som ble lagt frem i forrige uke.

Her går regjeringen inn for å hente 4,2 millarder kroner fra bistandsbudsjettet, og bruke det på å håndtere den økende asylstrømmen til Norge.

Det har fått en rekke hjelpeorganisasjoner og andre til å se rødt.

– Konkurrerer om å være verst

– Et så stort kutt i bistand til fattige land har vi aldri før vært vitne til. Norge går fra å være best til å konkurrere om å være verst i klassen, sa generalsekretær Tove Wang i Redd Barna da forslaget ble presentert.

Under demonstrasjonen onsdag sa Wang at regjeringen nå gjør Norge til den største mottageren av norske bistandspenger. Bistandskuttet beskrev hun som «en mistillitserklæring» til sivile hjelpeorganisasjoner.

– Ikke stjel fra bistandsbudsjettet!

LO-leder Gerd Kristiansen var også blant dem som holdt appell foran Stortinget onsdag.

– Regjeringen må ha vært klar over situasjonen vi står overfor da de i høst la frem et statsbudsjett med høy oljepengebruk og økte skattekutt til de rikeste, tordnet Kristiansen.

– Med skattekuttene og bistandskuttet bidrar regjeringen til større forskjeller i eget land og større forskjeller internasjonalt, sa LO-lederen.

Hun avsluttet med å sitere artist Halvdan Sivertsen, som skal ha sagt følgende under en konsert nylig:

– Send ikke regningen til verdens fattigste. Erna, ikke stjel pengene fra bistandsbudsjettet!

– Viser hvem vi er og vil være

Helga Byfuglien, preses i Bispemøtet i Den norske kirke, sa at situasjonen vi står i nå, ikke vil gå over om kort tid.

– Det utfordrer til å vise klokskap, sindihet og godhet. Det er tid for å se at vi må gi av vårt eget for å hindre andres nød. Vi vet at det vil koste og at alle må bidra, sa Byfuglien, og fortsatte:

– I disse dager stilles vi overfor valg som får konsekvenser, valg som viser hvem vi er og vil være. Vi vil ikke være med på å sende regningen til de fattigste blant oss og utfordrer politikerne til å ta ansvar og stå opp for våre felles verdier.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger