Hopp til innhold

Egeland: – 2016 vil bli mye verre

– 2015 var det verste året til nå i den moderne historie i humanitære behov. 2016 vil bli mye verre, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Jan Egeland

Generasekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, tror 2016 vil bli det verste året for humanitære behov vi har sett i moderne historie.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Borgerkriger, ekstremvær og IS: Krisen i verdens uroområder kommer til å forsterke seg det neste året, i følge FN.

En gruppe FN-eksperter mener krisen i verdens uroområder kommer til å forsterke seg det neste halvåret. Det mener det vil bli behov for miliarder i humanitær hjelp i månedene som kommer.​

Dystre spådommer

Regjeringsvennlige styrker i Benghazi

Uten en anerkjent regjering, kan Libya stupe inn i en borgerkrig, heter det i FN-rapporten.

Foto: STRINGER / Reuters

I FN-rapporten «Alert, Early Warning and Readiness Report» spår FN-ekspertene at Libya kommer til å falle fra hverandre, Burundi kan oppleve et nytt militærkupp, islamistiske militante vil ta flere områder i Afghanistan og Mali, og Etiopia vil ikke ha nok mat til å håndtere tørken.

Egeland bekymrer seg også for den økte flyktningestrømmen fra Syria og Midtøsten.

– Her har antallet flyktninger og krigsofre økt fra 16 milioner i år til 17,5 i appellene for neste år. Tilsvarende har utviklingen vært i flere andre krigsrammede land, sier Egeland.

  • Les også:

Borgerkrig og ekstremvær

FN-ekspertene mener at dersom FN ikke lykkes i å få til en politisk løsning mellom de to rivaliserende regjeringene i Libya, kan det resultere i at militæret tar makten.

– I fraværet av en anerkjent regjering, kan Libya stupe inn i en borgerkrig, noe som betyr at det ikke er noen sjanse til å få til en stabil situasjon eller en politisk løsning i nærmeste framtid, heter det i rapporten.

I følge ekspertene kommer krisene til å føre til at hele 1,9 flere mennesker vil trenge humanitær hjelp. I tillegg vil mange bli rammet av naturkaststrofer, spesielt som følge av ekstremværet El Niño, som har ført til tørke og oversvømmelser flere steder i verden.

Tørke i Filippinene

Innbyggere på Filippinene bærer medisinsk utstyr for å bekjempe spredning av kolera. Ekstremværet El Niño har også ført til matmangel den siste tiden.

Foto: PAT ROQUE / AP

Flytter bistanden hjem

I Norge, Sverige og andre land flyttes nå penger fra bistandsbudsjettene hjem, for å takle flyktningkrisen i eget land. De gjør en stor feil, mener Egeland.

– Dette burde heller være tiden når vi investerer. Vi bør følge Marshallplanens tanker om å gjenoppbygge land for ikke å få varig ustabilitet og varige migrasjonstendenser, sier Egeland

Han mener bistandslandene heller må overføre bistandsbudsjettene internt fra de som ikke trenger det like mye, til de som har et desperat behov.

AKTUELT NÅ