Hopp til innhold

Nå starter kampen om milliardene

Bistand, asylkutt, pensjon og skatt er noen av stridssakene når regjeringen og støttepartiene skal bli enige om neste års statsbudsjett.

Første dag av forhandlinger, rundt møtebordet i Stortinget

MÅ BLI ENIGE: Hans Olav Syversen (Krf, f.v.), Terje Breivik (V), Hans Andreas Limi (Frp) og Svein Flåtten (H) under første forhandlingsmøte mellom samarbeidspartiene om statsbudsjettet for 2016 i Stortinget tirsdag ettermiddag.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Disse forhandlingene er alltid krevende. Selve bakteppet nå er mer krevende. På den andre siden har budsjettet i seg selv fått en god mottakelse, og det er et godt utgangspunkt, sier finanspolitisk talsmann i Høyre, Svein Flåtten, på vei inn i forhandlingene tirsdag.

Men etter at regjeringen la fram sitt budsjettforslag 7. oktober har mye skjedd.

Den enorme asylveksten til Norge førte til at regjeringen fredag la fram en tilleggsmelding på 9,5 milliarder kroner.

Inndekningen tar de blant annet fra bistandsbudsjettet. 1,2 milliarder hentes fra oljefondet. Regjeringen foreslår også å stryke 2,2 milliarder kroner i foreslåtte skattekutt. Resten hentes ved å utsette investeringer og gjennom mindre kutt på en drøss med budsjettposter.

Verken KrF eller Venstre stiller seg bak inndekningen.

Bistand

Særlig forslaget om å bruke 7,3 milliarder bistandskroner på flyktningtiltak i Norge møter motstand. I alt kuttes den langsiktige bistanden med 4,2 milliarder kroner.

Venstres Terje Breivik har kalt det på grensen til uansvarlig, og KrF-leder Knut Arild Hareide mener kuttet gjør det vanskelig å komme til enighet med regjeringen.

Asylkutt

I det regjeringen kaller «kostnadsdempende tiltak» kutter de til sammen 400 millioner i mottakssystemet. De foreslår blant annet mindre penger til opplæring av mindreårige asylsøkere, timekutt i norskopplæring i mottak og mindre penger til beboere i asylmottak.

Venstre reverserer alle disse kuttforslagene i sitt alternative budsjett. Også KrF har uttrykt skepsis. Dermed forholder sentrumspartiene seg til en totalregning på 9,9 milliarder, ikke 9,5.

Pensjon

I statsbudsjettet for 2016 innfrir regjeringen punktet i samarbeidsavtalen om at gifte og samboende pensjonister skal beholde mer av pensjonen sin selv. Endringen koster 900 millioner kroner i 2016, mens årseffekten er 2,7 milliarder.

For Frp er dette en kampsak de nødig gir slipp på. Venstre vil derimot utsette løftet og heller bruke pengene på tiltak som sikrer grønn omstilling og vekst i næringslivet.

KrF, på sin side, foreslår en mellomløsning der ordningen innfris over to år i stedet for ett.

Skatt

For å finansiere asylveksten, vil regjeringen reversere noen av sine forslag til skatte- og avgiftskutt. De dropper blant annet det foreslåtte kuttet i formuesskatten, fra 0,85 til 0,8 prosent. Samtidig øker de nivåene i den nye trinnskatten for lønnsinntekter med 0,1 prosentpoeng. Endringene har en helårseffekt på 2,2 milliarder kroner.

KrF mener det er mer å hente i ytterligere kutt i foreslåtte skattekutt.

Venstre ønsker flere grønne skatter og et skatteskifte på 12,5 milliarder kroner. Partiet vil også øke ligningsverdien på sekundærbolig i formuesskatten til 100 prosent.

AKTUELT NÅ