Hopp til innhold

– Risikerer enda flere flyktninger med bistandskutt

Å kutte ned på bistandsbudsjettet for å finansiere asylmottak kan få alvorlige konsekvenser, mener både Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) og Flyktninghjelpen.

NOAS og Flyktninghjelpen om bistandskutt

IMOT BISTANDSKUTT: Både NOAS ved generalsekretær Ann-Magrit Austenå og Flyktninghjelpens seniorrådgiver Eirik Christophersen reagerer negativt på at regjeringen kutter i bistandsbudsjettet for å dekke kostnadene ved norske asylmottak.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Neste år tas 4,2 milliarder fra bistandsbudsjettet for å dekke asylkostnadene i Norge. Samtidig økes det samlede bistandsbudsjettet med 1,2 milliarder kroner. Bistandsbudsjettet for 2016 utgjør etter dette 34,8 milliarder kroner, heter det i regjeringens tillegg til statsbudsjett.

Siv Jensen og Erna Solberg

ANNONSERTE KUTT I BISTANDSBUDSJETTET: Statsminister Erna Solberg (H) presenterer Regjeringen sitt forslag til endringer i statsbudsjettet 2016, det såkalte asylbudsjettet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Både i Norge og andre land har lang praksis for at bistandspenger går til flyktningtiltak i eget land. Det er bistand til syriske flyktninger uansett om vi hjelper dem her eller i Libanon, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun fredag la fram regjeringens tillegg til statsbudsjettet.

LES: Slik skal asylregningen dekkes inn

– Et helt uakseptabelt kutt

Ann-Magrit Austenå er generalsekretær i NOAS og reagerer på at regjeringen skal blant annet kutte ned på norskopplæringen for asylsøkere.

– Jeg forstår at de nå må omdisponere, men det som blir viktig nå er den lange ventetiden; at de nå opphever 15-månedersregelen. Dette gjør at folk sitter i veldig provisoriske mottak uten norskopplæring, uten arbeid og uten mulighet til å ta ansvar for seg selv. Det er dårlig økonomi på sikt, sier Austenå.

Eirik Christophersen, seniorrådgiver i Flyktninghjelpen sier at med kutt i bistand så risikerer man enda verre humanitære kriser i 2016.

– Vi er skuffet over at regjeringen sender regningen for mottak av flyktninger til Norge til verdens fattige og forfulgte. Grunnen til at flyktninger kommer hit er at det ikke lenger ser noen framtid i nærområdene. Vi risikerer at enda flere flykter til Europa hvis vi ikke gir dem et håp om framtid i nærområdene, sier Christophersen.

Snorre Valen

SKAPER FLYKTNINGER: SVs stortingsrepresentant Snorre Valen mener kutt i bistandsbudsjettet bidrar til å skape flere flyktninger.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Også SVs stortingsrepresentant Snorre Valen reagerer negativt. Han mener at et kutt i bistandsbudsjettet er en feil retning å ta.

– Det er et helt uakseptabelt kutt. De kutter på det som kan hindre nye flyktningkriser i framtida, sier Valen til NRK.

Det anslås at den totale asylregningen kan ende på opptil 85 milliarder kroner over de neste seks årene.

LES: Slik strammer regjeringen inn asylpolitikken

Reagerer kraftig på bistandskutt

KrF gikk hardt ut torsdag og meldte at det er uaktuelt for partiet å gå med på store kutt i bistandsbudsjettet.

– Et slikt tall er veldig dramatisk, om det skal være kutt på 4 milliarder. Det er et så stort tall at jeg har vanskelig for å tro at det kan stemme, sa KrF-leder Knut Arild Hareide i Politisk kvarter.

Venstres Sveinung Rotevatn sa seg enig i at et kutt i bistandsbudsjettet på fire milliarder virker veldig høyt.

LES OGSÅ: Frp: – Ikke rett å øke velferden ved norske asylmottak

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger