Hopp til innhold

Datatilsynet kritiserer Forsvaret

Datatilsynet synes lite om at Forsvaret har opprettet 60.000 falske nettprofiler på norske 17-åringer på en Facebook-kopi - uten hver enkelts samtykke.

Falsk profil på Futurebook.no
Foto: Futurebook.no


Ove Skåra, ny informasjonssjef i Datatilsynet.

Ove Skåra, informasjons-direktør i Datatilsynet.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Forsvaret har i en Facebook-kopi opprettet profiler til 60.000 norske 17-åringer med informasjon de vet er falsk.

Forsvaret har ikke bedt om tillatelse fra ungommene.

LES OGSÅ: Forsvaret forfalsker nettprofiler

De falske profilene på Forsvarets nettsted Futurebook inneholder korrekte opplys-ninger om ungdommenes navn, fødselsdato og bosted. Alt annet er fiktivt.

– Uheldig

Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet, synes lite om Forsvarsdepartementets nye måte å rekruttere flere soldater på.

– De har en altfor lettvint omgang med personopplysninger. I regi av Datatilsynet bruker staten flere millioner kroner på øke kunn­ska­pen om person­vern i samfunnet. Da er det uheldig at Forsvaret oppretter ferdige profiler, uten tillatelse fra hver enkelt person, sier Ove Skåra.

Seniorrådgiver Asgeir Spange Brekke i Forsvarsdepartementet

Asgeir Spange Brekke, seniorrådgiver i Forsvars-departementet.

Foto: Regjeringen.no

Skåra sier at Datatilsynet vil se nærmere på saken.

– Vi vil be om en redegjørelse fra Forsvarsdepartementet, og se om nettprofilene ble etablert med hjemmel i regelverket, sier han.

LES OGSÅ: Vil styrke personvernet

Støtter Vernepliktsverket

Asgeir Spange Brekke er seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet. Han sier at Vernepliktsverket har etablert siden og ser ikke noe kritikkverdig i den.

– Vi støtter Vernepliktsverket og har gitt dem vide fullmakter til å møte ungdommen på sine egne arenaer, sier Brekke.

Forsvaret har gitt 17-åringene en venneliste med rundt 20 jevnaldrende personer, som de ikke kjenner. Og det er lagt ut falske meldinger som det ser ut som 17-åringene har skrevet selv.

Forsvarer siden

Det er også postet artikler og videoer og meldinger om at de er blitt tagget i bilder. Alt er informasjon som Forsvaret har funnet på selv.

Brigader i Vernepliktsverket, John Einar Hynaas, forsvarer imidlertid siden.

– Vi går nye veier i Forsvaret, og ønsker å komme til ungdommen der de er. Hvis vi kan vekke nysgjerrigheten og forberede ungdommene til sesjon, er vi fornøyde, sier han og legger til at de er forberedt på slakt.

– Lemfeldig forhold til personvern

Leder i Unge Venstre, Anne Solsvik, tar ikke like lett på Forsvarets forfalskninger av profilene.

– Det er oppsiktsvekkende og kritikkverdig at en offentlig aktør som Forsvaret har et så lemfeldig forhold til personvern og personlig integritet, sier Solsvik i en e-post til nrk.no.

– «Futurebook» tar et nytt og stort skritt i retning av en stadig mer mangelfull kontroll over opplysninger knyttet til ens personlige identitet. De siste eksemplene som har fått massiv kritikk er Eniros publisering av fødselsdato og Iam.nos bruk av personlig informasjon. Nå føyer Forsvaret seg inn i rekken.

Unge Venstre krever nå at forsvarsminister Grete Faremo rydder opp.

LES OGSÅ: Fant mindreårig datter på iam.no

Lyspunkt

AKTUELT NÅ