Continental bryter norsk lov

Det amerikanske flyselskapet Continental Airlines videresender passasjerdata til USAs sikkerhetsdepartement. - Ulovlig og arrogant, mener Datatilsynet.

Continental Airlines
Foto: David J. Phillip / AP

Flyr du med Continental fra Oslo til New York, risikerer du at selskapet videresender dine kredittkortopplysninger, e-postadresse og mobilnummer til terroristjegere i det amerikanske sikkerhetsdepartementet.

- Med viten og vilje

Dette skjer uten at det finnes en avtale mellom Norge og USA.

Datatilsynet mener flyselskapet gir blaffen i personvernet.

- Continental bryter med åpne øyne, med viten og vilje, norsk lov hver dag. De oppfører seg arrogant overfor personvernet, Datatilsynet, utenriksdepartementet, sier direktør i Datatilsynet Georg Apenes.

Etter at EU og USA i sommer ble enig om en avtale om utveksling av passasjerdata, tok det norske utenriksdepartementet kontakt med amerikansk UD for å få på plass en egen avtale.

USA har ennå ikke svart på Norges initiativ.

Forholder seg til USA-regler

Datatilsynet har siden februar forsøkt å få til en midlertidig avtale med Continental for å ivareta de norske reglene. Amerikanerne har engasjert norske advokater og en avtale er fortsatt i det blå.

Continentals Skandinavia-sjef, Charles Crowder, hevder selskapet ikke bryter norsk lov og sier at han forholder seg til USAs regelverk. Men han bekrefter overfor NRK at Continental utleverer passasjerdata til myndighetene fordi amerikanske regler krever det.

Om påstandene fra Datatilsynet om at Continental bryter loven og er arrogante, svarer Crowder at han ikke har vært i møte med dem.

- Det er det advoktatene våre som har vært, sier han, og legger til at Continental ikke har planer om å forandre sin praksis.

- Vi må jo møtes!

Continental er det eneste flyselskapet som flyr direkte mellom Norge og USA, og må derfor rette seg etter norske lover og regler - i motsetning til SAS.

Skal du fly med SAS må du fly via København, og da er det EUs regler som gjelder.

Apenes, som selv fikk kofferten sin ødelagt av US Immigration under et USA-besøk nylig, er kraftig provosert over både Continental og amerikanske myndigheter.

Les saken og den sjokkerende meldingen Apenes fikk fra US Immigration: Grensepolitiet ødela kofferten til Apenes

- Forutsetningen for å få til en avtale, er jo at man treffes og snakker sammen, at man kommer fram til en fornuftig konklusjon , men her støtter vi igjen på det jeg i mangel av bedre ordforråd vil kalle massiv amerikansk arroganse, sier Apenes.

SISTE NYTT

Siste meldinger