Hopp til innhold

Bryter likestillingsloven med bare menn i råd: – Veldig sløvt

Et av regjeringens beredskapsråd har syv menn som faste medlemmer, selv om loven krever minst tre kvinner.

Jan Christian Vestre

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sammen med statsminister Jonas Gahr Støre.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har vært utålmodig etter å sette fart på likestillingen i næringslivet. Fra nyttår må større aksjeselskaper kvotere inn 40 prosent kvinner i styrerommene.

Slike krav om kjønnsrepresentasjon finnes allerede for alle råd og utvalg som oppnevnes av det offentlige. Disse bryter Nærings- og fiskeridepartementet.

– Dette er enten veldig sløvt, eller at man rett og slett ikke har tenkt nok, men det er iallfall ikke bra nok, sier likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon.

Les også Nytt krav til kjønnsbalanse i norske styre

Lovforslag om kjønnsbalanse i styrer i norske foretak

– Merkelig

Rådet for bygg- og anleggsberedskap er oppnevnt av departementet og har syv faste medlemmer. Alle er menn, selv om likestilling- og diskrimineringsloven paragraf 28 sier at kvinner skal på plass.

– Da skal det være en kjønnsbalanse, så i dette tilfellet her hvor det er syv medlemmer, skulle det vært fire av det ene kjønnet og tre av det andre kjønnet. Så har de da klart av en eller annen merkelig grunn å ende opp med syv menn, sier likestillingsombudet.

Også Frps stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad mener rådet ser merkelig ut.

Frps næringspolitisk talsperson, Sivert Bjørnstad. Her fra Stortingets spørretime.

Frps næringspolitiske talsperson, Sivert Bjørnstad.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Han har bedt regjeringen finne ut av omfanget med råd og utvalg som ikke oppfyller lovens krav.

– Jeg hadde forventet at Næringsdepartementet hadde ryddet i eget hus før de kom med et forslag som pålegger tusenvis av norske bedrifter det samme, sier han.

Les også Krev kjønnsbalanse i styrerommet: – Veldig gledeleg for Agder

Lovforslag om kjønnsbalanse i styrer i norske foretak

Glemte å søke om unntak

Det er mulig å søke om unntak fra kvinnekravet til rådet. En slik søknad skulle først blitt sendt av Nærings- og handelsdepartementet rundt årtusenskiftet, ifølge statssekretær Halvard Ingebrigsten (Ap).

– Når vi nå har undersøkt nærmere, viser det seg at søknaden om dispensasjon ved en feil ikke ble sendt inn, skriver han til NRK i en e-post.

Ved senere utskiftninger i rådet har en søknad om unntak heller ikke blitt sendt inn. Også blant varamedlemmene har departementet funnet for få kvinner.

Beredskapsrådet består av ansatte fra bedrifter som kan ta avgjørelser i en krise. Bedriftene skal ha manglet kvinner i stillinger som kan ta slike beslutninger, ifølge departementet.

Thon sliter med å se at departementet har gode grunner til å be om unntak fra hovedregelen.

– Når det gjelder beredskapsplanlegging i kriser er det helt klart godt kvalifiserte kvinner. Her har det skjedd et eller annet som ikke burde skjedd, fordi dette er rett og slett altfor svakt, sier han.

Bjørn Erik Thon

Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon tror næringsdepartementet med enkle grep kunne funnet flere kvinner.

Foto: Thomas B Eckhoff

Vil be bedriftene finne kvinner

Ingebrigsten ser helst at kravene til kjønnsbalanse blir innfridd framover, og vil be bedriftene i rådet om å lete etter kvinner som kan gå inn i rådet.

– Vi vil be virksomhetene som sitter i rådet gjøre nye vurderinger av om det finnes flere kvinner som besitter de fullmaktene som etterspørres i beredskapssammenheng og derfor bør sitte i rådet for å sikre at kjønnsbalansen blir ivaretatt, sier han.

AKTUELT NÅ