Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) deltok på dagens pressemøte sammen med Gilde-ledelsen og Folkehelseinstituttet.
Brustad varslet at myndighetene vil sette inn alle tilgjengelige ressurser for å stoppe utbruddet.
– Dette er et alvorlig utbrudd, og jeg vil aller først uttrykke min dypeste medfølelse overfor guttens familie. Jeg kan forsikre at alle steiner vil bli snudd for å fastslå smittekilden og stoppe dette utbruddet, sa Brustad.
Brustad påpekte at situasjonen helt klart er blitt enda mer presserende etter dødsfallet torsdag.
– Det er en dypt tragisk situasjon. Maten i Norge skal være trygg, derfor er det viktig at smittekilden blir identifisert så snart som mulig.
Skaper usikkerhet
Hvis barnet som i går ble lagt inn på Ullevål universitetssykehus med nyresvikt er rammet av den samme E.coli-bakterien som de øvrige åtte barna, har Folkehelseinstituttet fått en ny utfordring.
Barnet ble nemlig sykt etter at inkubasjonstiden hadde passert for Gildes kjøttdeig med produksjonskoden 103, fra Rudshøgda-slakteriet i Hedmark.
Dette partiet på 65 tonn kjøttdeig, karbonadedeig og familiedeig, ble trukket tilbake fra markedet 24. februar.
Først om et par dager vil det være klart om barnet er smittet av den samme varianten av bakterien som torsdag krevde sitt første liv. Hvis så er tilfelle, kan teorien om at Gildes kjøttdeig er smittekilden, få et tilbakeslag.
– Det niende tilfellet er spesielt viktig å få klarhet i, og vi vil intensivere vår utredning både gjennom intervjuer og omfattende analyser. Dette er et nitid detektivarbeid, og bakterien lar seg kun påvise gjennom dyrking fra avføringsprøver. Derfor vil vi ikke ha klare svar før tidligst om et par dager, sa direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet under et pressemøte i dag.
Peker fortsatt på Gilde
Å fastslå smittekilden med hundre prosent sikkerhet har imidlertid vist seg å være svært vanskelig, og mange ting peker i retning av at en slik identifisering aldri vil finne sted.
– Selv om man tar prøver av den samme kjøttdeigpakken som i sin tid har framkalt sykdom, er det ikke sikkert at man vil finne noe. Disse mikrobene kan eksisterer i små lommer, og i svært små mengder.
Det sier seg selv at å påvise bakterien i et så omfattende parti som det har er snakk om, vil være som lete etter en nål i en høystakk, sa Geir Stene-Larsen.
Han fastholdt Folkehelseinstituttets mening om at Gildes kjøttdeig er den sannsynlige smittekilden.
– Det er en klar forskjell mellom å finne smittekilden epidemiologisk, og å påvise den laboratorieteknisk. Vi mener å ha klart det første, men ikke det siste.
Vårt syn er fortsatt at Gildes kjøttdeig er kilden til denne smitten. Skulle det siste tilfellet som kom inn torsdag kveld være smittet uten å ha vært i kontakt med kjøttdeig fra Gilde, må vi selvsagt revurdere, sa Stene-Larsen
(NTB