NRK Meny
Normal

Brudd i klimaforhandlingene

Det er brudd i klimaforhandlingene på Stortinget. Dermed overlates saken til de ulike partienes parlamentariske ledere.

SVs Inga Marte Thorkildsen og Høyres Ivar Kristiansen
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Partene i klimaforhandlingene har avbrutt møtet om å få til et bredt klimaforlik i Stortinget.

Representantene for Høyre, KrF og Venstre, som i lang tid har forhandlet med representanter for de tre regjeringspartiene om et eventuelt klimaforlik har nå altså avbrutt forhandlingene.

De vil overlate til sine respektive parlamentariske ledere å ta stilling til om de skal forsøke med nye forhandlinger eller foreta et definitivt brudd.

Ivar Kristiansen, Høyre, Line Henriette Holten Hjemdal, KrF og Gunnar Kvassheim, Venstre, sier de er svært skuffet over at representantene for de tre regjeringspartiene ikke har villet komme dem mer i møte.

Takknemlige for regnskog-milliarder

Opposisjonspolitikerne er takknemlige for at regjeringen vil støtte kampen for å bevare regnskogen med 3 mrd. kroner året i flere år framover, og at regjeringen har sagt seg villig til nye forhandlinger om grønne sertifikater, men noe særlig utover det er ikke kommet fra regjeringspartiene.

Forhandlingslederen for regjeringspartiene, Inga Marte Thorkildsen, SV, sier til nrknyheter.no at hun fortsatt har tro på at det skal vise seg mulig å komme fram til et bredt klimaforlik i Stortinget. Hun ser på det som nå har skjedd nærmest som en del av "spillet."

- Puslete av regjeringen

Representantene for de to andre opposisjonspartiene sier seg enige med Gunnar Kvassheim som har uttalt til nrknyheter.no at det er et vanvittig paradoks at partiene sliter med å komme fram til et bredt klimaforlik i Stortinget, samtidig som vi forventer at 180 land på Bali skal komme til enighet om en ny internasjonal klimaavtale.

Høyres Ivar Kristiansen sier at det nytter ikke for Norge å reise ut i verden for å lære andre å gå, når vi samtidig her hjemme ikke er kommet så langt som til å kunne krabbe.

Opposisjonspartiene synes det er puslete av regjeringspartiene ikke å kunne komme opposisjonspartiene mer i møte enn de hittil har gjort.

Lars Sponheim

Lars Sponheim fra Venstre er kritisk.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

- Det er utrolig at dette skjer dagen etter at Norge har gitt fredsprisen til klimakampens forkjempere, FNs klimapanel og Al Gore, og Norges roses for å være et av verdens ledende land i kampen mot de menneskeskapte klimaproblemene, sier Ivar Kristiansen fra Høyre.

På lørdag var også Venstre-leder Lars Sponheim ute å raslet med sablene.

Les: - Kan bli regjeringskrise  

– Jeg vil si at Venstre har kommet dramatisk lenger med å påvirke Høyre enn SV har med å påvirke Ap i klimapolitikken, sa Sponheim på lørdag.

Imponert over kunnskapen

Fredsprisvinnerne Dr. Pachauri og Al Gore har i formiddag hatt et møte med Stortingets utenrikskomite. Det var nesten utelukkende klimaspørsmål som ble diskutert på møtet.

Al Gore sa etter møtet at han var imponert over det store engasjementet og den kunnskap representantene for partiene på Stortinget har når det gjelder klimasaken.

Begge prisvinnerne framhevet betydningen av den norske støtten for å bevare regnskogen. Pachauri sa at det sikkert ville være noen kritikere, men han var overbevist om at dersom midlene ble brukt slik meningen er, vil det ha positiv betydning.

Tidligere i dag har både Pachauri og Gore besøkt Nobels fredssenter der de skrev seg inn i senterets gjesteprotokoll, og der de også skulle intervjues av kveldens programledere under Nobelkonserten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger