Brennpunkt-journalister vant pris

Brennpunkt-journalistene Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke vant prestisjefylt internasjonal journalistpris i Geneve lørdag kveld.

Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke vant prestisjetung journalistpris sammen med fire andre.

Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke vant prisen for seriene om Trafiguras giftige avfallsdumping.

Foto: NRK

– Vi er kjempeglade. Det er en viktig historie som har betydd mye for mange, sier Kjersti Knudssøn til NRK.no.

– Det er en stor ære å vinne prisen i et så celebert selskap, sier redaktør for Brennpunkt, Vibeke Haug.

Knudssøn og Bakke er nominerte for seriene om Trafigura og Sløvåg-eksplosjonen .

Prisvinneren har ennå ikke sett noen begrunnelse fra juryen fra den internasjonale organisasjonen for gravende journalistikk, ICIJ.

– Men jeg tror de har lagt vekt på det unike ved dette samarbeidet. BBC, The Guardian, nederlanske de Volkskrant og NRK. Vi har vært seks journalister fra tre land som har delt all research, sier hun.

Avfallsdumping

Knudssøn og Bakke var sammen med David Leigh i britiske The Guardian, Meirion Jones og Liz MacKean i BBC Newsnight og Jeroen Trommelen i nederlandske de Volkskrant nominert til Daniel Pearl-prisen for utmerket internasjonal undersøkende journalistikk.

De seks journalistene var nominert for seriene om Trafiguras giftige avfallsdumping der de avslørte at den mektige oljeforhandleren var klar over at avfallet deres var svært giftig, og at det var ulovlig å behandle bensinproduktet deres i EU, USA og Singapore. Dette var informasjon Trafigura holdt hemmelig.

Fikk resultater

Samarbeidet resulterte i fjor høst i at Trafigura inngikk forlik med ofre i Elfenbenskysten. Selskapet betalte 300 millioner kroner til 30 000 mennesker som sa de var blitt syke av det giftige avfallet.

– Det beste er at vi lyktes, ofrene fikk betalt, sier Knudssøn i kveld fra Geneve.

Daniel Pearl-prisen er blant de mest høythengende priser for gravende journalistikk i verden

Knudssøn og Bakke fikk under årets SKUP-konferanse juryens spesialheder for dette arbeidet.

– Det er første gang noen fra Norge vinner denne prisen. Skup-lederen virrer rundt her og er kjempebegeistret, det blir champagne i kveld, sier hun.

Løfter journalistikken ut

– Vi løftet journalistikken ut av Norge, og saken fikk reelle konsekvenser. Det var en flott journalistisk prosess, det metodiske var forbilledlig, sier redaktør i Brennpunkt, Vibeke Haug.

– Prisen er en inspirasjon for hele redaksjonen, sier hun.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger