Normal

Breiviksaken: Ansattkontakt veier ikke opp for isolasjon

Kontakt med ansatte veier ikke nødvendigvis opp for isolasjon fra andre innsatte, sier psykolog Joar Øveraas Halvorsen. Onsdag skal Anders Behring Breivik forklare seg.

Breivik

FÅR TRE TIMER: Onsdag skal Anders Behring Breivik forklare seg i den sivile rettsaken mellom ham og staten. Her sammen med sin advokat Øystein Storrvik under rettssakens første dag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Hvis en opplever at kontakten med ansatte ikke er genuin, så tror jeg at den kontakten i liten grad kan veie opp for skadene det kan ha å sitte isolert, sier psykologen ved Nidaros DPS i Trondheim til NRK.

Han har doktorgrad i tortur og har vært ekstern ekspert i Sivilombudsmannens torturforebyggende enhet.

– Kontakten mellom ulike innsatte vil være av en annen kvalitet enn kontakten

Øveraas Halvorsen

VEIER IKKE OPP: Ansattkontakt veier ikke opp for isolasjon, sier psykolog Joar Øveraas Halvorsen ved Nidaros DPS i Trondheim.

Foto: Ellen Omland / NRK

mellom innsatte og ansatte, sier Øveraas Halvorsen.

Det er satt av tre timer til Andes Behring Breiviks forklaring når rettsdagen starter onsdag klokken ni. Det er ikke anledning for pressen til å kringkaste forklaringen, slik innledningsforedragene fra partene ble i går.

Hvordan Breivik fremstår og hva han sier blir viktig for rettens konklusjon. Under rettsforhandlingene i går sa Breiviks advokat Øystein Storrvik at Breivik har isolasjonsskader.

– Er man ikke sammen med andre, er man isolert. Det brytes ikke uansett hvor mange voktere man måtte møte i løpet av en dag, sa Storrvik i sitt innledningsforedrag.

Dette er advokat ved Regjeringsadvokaten, Marius Emberland var uenig i.

– Selv om vi får høre at Breivik er isolert, betyr ikke det at EMK er krenket av den grunn, sa Emberland i retten i går.

Kan bli skadet

Breivik

STRENG SIKKERHET: Den sivile saken Breivik har anlagt mot staten foregår bak murene i Skien fengsel der terroristen soner.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Det er andre former for sosial interaksjon, sier Øveraas Halvorsen om kontakten mellom innsatte og ansatte.

NRK har tidligere fortalt om hvordan isolasjon påvirker innsatte som sitter på andre strenge soningsregimer. I disse sakene sier Kriminalomsorgen at de prøver å gi mer kontakt med ansatte til domfelte som er utelukket fra fellessskap med innsatte. De innrømmer at denne kontakten er annerledes.

Øveraas Halvorsen sier det er viktig å gjøre en individuell vurdering hver gang.

– Kontakten med andre innsatte bærer preg av å være mer likeverdig, sier Øveraas Halvorsen.

Han forteller at innsatte som sitter på isolasjonsregime kan få reaksjoner som panikkanfall, hjertebank, man blir redd for å dø og får svetteanfall. Det kan utvikle seg til angst og depressive lidelser og til mer tunge lidelser med hallusinasjoner.

Breivik får tre timer til sin frie forklaring når retten settes kl 9 i formiddag. Etter det skal psykiater Randi Rosenqvist forklare seg. Klokken 15 lukkes retten for befaring i Skien fengsel.

DIREKTESENTER: Følg rettssaksdekningen fra Skien og Oslo her

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger