Hopp til innhold

Børge lever på andres søppel

Nordmenn kaster i snitt 100 kilo mat i året. Mye av dette er mat som kunne ha blitt spist. Børge Roum fra Bærum lever av det vi kaster, som en protest mot sløseriet.

Video nsps_upload_2009_7_18_15_16_47_947.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Børge Roum finner mye mat i søppelkassene.

I søppelet til en matbutikk i Oslo ligger det masse matvarer som aldri nådde forbrukernes mager.

Børge går hit i blant og henter mat. Han vil heller spise det som kastes enn å støtte overforbruket.

– Jeg synes det er kjipt å kaste mat, og jeg har aldri blitt syk av det, så det viser jo at maten holder lenger enn det folk tror, sier han.

Kaster mye

Det hele begynte med at Børge så hvor mye brukbare klær som lå i søppelet. I to år har han meldt seg ut av forbrukersamfunnet og levd av overskuddet av blant annet klær og mat.

Og vi kaster mye i Norge.

– Vi kaster rundt 50.000 tonn mat hvert år. For å gjøre det litt mer visuelt så tilsvarer det omtrent å fylle hele Ullevål stadion med ti meter mat i høyden, forteller informasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland.

Hun tror vi kaster så mye fordi forbrukerne er usikre på datomerking, og i praksis tror jeg de forholder seg til datoen.

Ikke helt ukritisk

Børge studerer digitale medier på Blindern i Oslo. Han er en del av en voksende internasjonal bevegelse som heter friganisme. Friganere lever ikke av overskuddet fordi de er fattige, men som en politisk protest mot sløserisamfunnet vi lever i.

Men Børge er ikke helt ukritisk når han leter etter mat.

- Hvis det er melkeprodukter som gikk ut for veldig lenge siden, så er jeg veldig forsiktig når jeg prøver det, sier han.

Friganisme

Bevegelsen har røtter i USA og oppstod på midten av 90-tallet. Børge vet ikke om frigankulturen har slått helt an i Norge enda, men han kjenner flere som lever mer eller mindre som han.

Han har også tips til folk som kaster for mye.

- Smak og lukt på maten. Stol på at du selv skjønner om det er bra eller dårlig, oppfordrer han.

AKTUELT NÅ