Hopp til innhold

– Huskjøpet gjorde meg syk

For Margareth Lindstrøm ble boligkjøpet et mareritt. Nå advarer hun andre mot å la det gå for fort i svingene når de skal finne seg et nytt hjem.

Margareth Lindstrøm

Gleden over å ha kjøpt ny bolig ble kortvarig for Margareth Lindstrøm som mener hun er blitt ti år eldre på de to årene hun har kjempet for erstatning.

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

Prosessen har vært tøff og hard. Den har kostet meg mye penger og den har kostet meg helse. Jeg er sikker på at jeg har eldes ti år i løpet av de to siste årene, sier Margareth Lindstrøm.

I dag la Forbrukerrådet frem resultatet av en undersøkelse som viser at nær halvparten av alle nordmenn som kjøper brukte boliger får problemer.

Alvorlige mangler

Det var først etter at Lindstrøm overtok huset at hun oppdaget mangler.

– Jeg fikk ikke plass til møblene mine i andre etasje, og det syntes jeg var rart fordi jeg hadde hatt samme areal i min gamle bolig. Da målte jeg og fant et ganske stort avvik. Det manglet 7 kvadratmeter, sier Lindstrøm.

Hver femte boligkjøper har klaga eller vurdert å klage på kjøpet.Det viser en ny undersøkelse fra Forbrukerrådet.

Se reportasjen fra Dagsrevyen.

Hun oppdaget at en brannvegg var flyttet, at det var brannfarlige downlights i boligen, og at sikringsboksen ikke hadde nødvendig standard.

Lindstrøm håpet at det ville løse seg gjennom eierskifteforsikringen, men det ble en kamp.

Belastende

– Jeg stod som liten forbruker i rettsapparatet og kjempet mot et multimillionforetak som ikke gjør noe annet enn å stå i norske rettssaler og bekjemper oss kjøpere som har fått varer vi ikke har kjøpt, sier Lindstrøm.

Eierskifteselskapet Protector, som er involvert i denne saken, har minst halvparten av alle eierskifteforsikringer i Norge.

– Vi søker en minst mulig belastende prosess, og et korrekt og hurtig oppgjør. I enkelte saker står partene imidlertid langt fra hverandre, og en behandling for domstolene kan være uunngåelig, svarer advokat Tommy Ravndal i Protector.

Utrygg bolighandel

– Protector lever av å selge eierskifteforsikring fordi bolighandelen er utrygg, sier fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen.

Nær seks av ti klagere vinner frem mot Protector i Finansklagenemnda Eierskifte.

– Tallet er høyt og det viser at det nytter å klage, sier administrerende direktør i Finansklagenemnda, Harald Sverdrup.

Lindstrøm fikk omsider en erstatning på 285.000 kroner i Tingretten, som var 80 prosent av det hun krevde. Hun er ikke sikker på at det var verdt stresset som hun mener har ført til alvorlige problemer med mage og tarm.

– Nei, men jeg håper mine erfaringer kan hjelpe andre, sier Lindstrøm.

AKTUELT NÅ