Hopp til innhold

Holmås fikk rød reisekoffert av Solheim

Fra i dag har Heikki Holmås ansvaret for norsk bistandspolitikk. Fra forgjengeren fikk han tre gode råd.

Erik Solheim gir Heikki Holmås en rød koffert

HÅNDBAGASJE: – Det er mye reising i jobben. Send aldri bagasje, ha alltid bare håndbagasje, rådet Erik Solheim, og overleverte en rød og godt synlig koffert til Heikki Holmås.

Foto: NRK

Avtroppende statsråd Erik Solheim, var klar i sine anbefalinger da han overrakte nøkkelen til kontoret sitt til partifellen Holmås.

– For det første: Start med å skaffe deg et godt forhold til Jonas Gahr Støre. Det er den beste utenriksministeren Norge noensinne har hatt, sa avtroppende statsråd Erik Solheim.

Han presiserte at han ikke hadde vært i politikken på svært anerkjente Hallvard Langes tid som utenriksminister. Likevel fremhevet han Støre som den mest aktive utenriksministeren gjennom tidene, og også den med best kontaktnett.

– Ikke gjør alt selv

Det andre rådet fra Solheim, som i dag også gikk av som miljøvernminister, var å bruke embedsverket.

– Den statsråd som forsøker å gjøre alt selv, vil aldri lykkes. Det er ingen måte å lykkes på uten å bruke folkene her, og ambassadene, mente Solheim.

– Det siste rådet er rent praktisk. Det er mye reising i jobben. Send aldri bagasje, ha alltid bare håndbagasje, rådet Solheim, og overleverte en rød og godt synlig koffert til Holmås.

Berømmet Solheim

– Erik Solheim, du har gjort en formidabel innsats for Norge og verden, sa Holmås som takk til forgjengeren.

Han berømmet Solheim for måten å se utfordringene i verden på.

– Du var en av de første som snakket om utviklingen i Kina, sa Holmås.

– Bruk pengene riktig

Den avtroppende ministeren ville gjerne snakke om Kina og de fremvoksende økonomiene i verden også fredag:

– Det er ingen måte til fremgang i verden på en gammeldags, dogmatisk, sosialistisk måte, fastslo Solheim.

– Vi må se at verden er helt ny. Kinas oppseiling i verden er det suverent viktigste som skjer akkurat nå, fortalte den avtroppende ministeren.

– Du har 12 milliarder mer å rutte med nå enn da jeg begynte. Det hjelper å ha penger, men det hjelper ikke hvis du ikke bruker dem på riktig måte, sa Solheim.

Han la også til at det har vært en revolusjon i departmentet, med et flertall av kvinner i ledende posisjoner.

Uten særlig erfaring

I Holmås får utviklingsdelen av Utenriksdepartementet en statsråd uten særlig erfaring både innen fagfeltet og i regjeringen. I oversikten over merittene til Holmås på Stortingets hjemmeside står det at SV-politikeren har vært medlem av Stortingets Burma-nettverk siden 2010.

Utover det nevnes ingen erfaring innen bistandsfeltet. Hans internasjonale erfaring som politiker begrenser seg til å ha vært varamedlem i Europautvalget og medlem av Stortingets delegasjon til NATOs parlamentariske forsamling.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger