Hopp til innhold

Bhatti pågrepet på Gardermoen

Islamisten Arfan Bhatti ble onsdag kveld pågrepet av politiet på Gardermoen, bekrefter politiet.

Arfan Bhatti

Arfan Bhatti ble pågrepet på Gardermoen onsdag ettermiddag. Bildet er tatt under en demonstrasjon i Oslo sentrum høsten 2012.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Unni Grøndahl i Oslo politidistrikt bekrefter overfor NRK at Bhatti har blitt pågrepet på Gardermoen.

Det var TV 2 som først meldte nyheten onsdag kveld.

Norskpakistaneren er siktet for trusler og vold, herunder blant annet familievold, opplyser politiet.

Etter det NRK kjenner til sitter Bhatti nå i sentralarresten på politihuset i Oslo. Der kan politiet holde ham i inntil 48 timer. Mer enn det må retten bestemme. Politiet skriver i en pressemelding at fengsling vil bli foretatt torsdag morgen.

Bhatti har vært etterlyst i Norge siden 15. februar 2013. NRK vet at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har vært bekymret for at Bhatti skulle returnere til Norge.

Bhatti gikk av Pakistan Airlines flyet fra Lahore klokken 16.47 da han ble arrestert, ifølge kilder på flyplassen til TV 2.

Tatt av terrorlisten

Bhattis forsvarer John Christian Elden sier til NRK at hans klient ble pågrepet da flyet fra Pakistan landet på Gardermoen.

Elden regner med at hans klient vil være ute igjen allerede torsdag.

– Nå vet vi jo at han på det tidspunktet satt fengslet av pakistanske militærenheter og var kidnappet av norske myndigheter, slik at man fikk avklart dette. Så jeg regner med at pågripelsesbeslutningen blir opphevet i løpet av morgendagen, og han blir løslatt igjen, sier han.

Ifølge Elden er Bhatti nå tilbake i Norge fordi han først nå har blitt tatt av den såkalte terrorlisten, og det er fra amerikanske og pakistanske myndigheter erklært at han ikke lenger utgjør noen terrorfare.

– Det skjedde i forrige uke, og da fikk han anledning til å reise hjem til Norge for å besøke sin familie, sier Elden.

Midlertidig besøk

Besøket er ifølge advokaten tenkt å være midlertidig, og med mindre politiet sikter og reiser noen tiltale, så kommer Bhatti til å returnere til Pakistan.

– Han er norsk statsborger, men han anser Pakistan som sitt hjemland, sier Elden.

Bhatti har vært etterlyst i Norge siden 15. februar 2013. NRK vet at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har vært bekymret for at Bhatti skulle returnere til Norge.

Bhatti, som er norsk statsborger, er tidligere dømt flere ganger, blant annet for trusler, utpressing og vold. Bhatti ble pågrepet av Pakistans terrorpoliti ISI i januar i 2013 og satt fengslet fram til han ble løslatt i slutten av august i fjor.

AKTUELT NÅ