Hopp til innhold

Ber butikkene fjerne engangsgriller

I Sverige har Coop og Ica fjernet engangsgrillene. Norsk brannvernforening oppfordrer de store kjedene i Norge til å gå samme vei.

Engangsgrill

FARE: Norsk brannvernforening ønsker at næringslivet selv skal ta ansvar for å fjerne salget av engangsgriller.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det knusktørre været har ført til skog- og gressbranner i Rogaland, Vest-Agder, Vestfold og Østfold det siste døgnet.

Det er fortsatt uklart hvordan brannene har startet, men det er stor skogbrannfare over stort sett hele Sør-Norge på grunn av det tørre været.

Etter den tørre sommeren i fjor, har flere butikker i Sverige innført forbud mot engangsgriller. Norsk brannvernforening ber om det samme.

Brannsjef Rolf Søtorp i Salten brann

BER OM FORBUD: Administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening mer næringslivet stoppe salg av engangsgriller.

Foto: Katrine Olsen Sørgård / NRK

– Jeg mener de store kjedene må ta sitt samfunnsansvar. Næringslivet er en del av samfunnssikkerheten. De må si at dette ikke er et produkt de ønsker å selge, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

Ingen av kjedene NRK har spurt i dag, ønsker å fjerne engangsgrillene permanent.

Svarer at kundene vil ha det

I fjor stoppet Kjøpmannshuset Norge salget midlertidig, noe som innebar butikkene til Joker, Spar og Nærbutikken. Da brannfaren var over, kom engangsgrillene tilbake i butikkene.

Hanne Evensen, informasjonssjef Kjøpmannshuset

IKKE NOE FORBUD: Informasjonsrådgiver Hanne Evensen i Kjøpmannshuset.

– Det er noe mange setter stor pris på. Det er en balansegang mellom å gjøre det best mulig for naturen og samfunnet og den friheten og de valgene folk ønsker å gjøre selv, sier informasjonsrådgiver Hanne Evensen i Kjøpmannshuset, som er NorgesGruppens profilhus.

Hun sier de oppfordrer alle butikkene til å følge råd som blir gitt fra lokalt brannvesen, og ber butikkene sette opp plakater med brannfare.

Ber flere gå sammen

Brannvernforeningen sier engangsgriller kan brukes på tilrettelagte plasser, men at det ikke er tilrådelig i skog og mark.

Problemet med engangsgriller er at de kan blusse opp igjen etter lang tid.

– I vår kontakt med brannsjefene rundt omkring i landet er deres erfaring at engangsgriller er en vesentlig faktor knyttet til gress og skogbranner, sier Søtorp.

Han mener det ikke holder at det er opp til hver enkelt butikk.

– Enkelte butikker har gått foran, men det er først når det kommer på nasjonalt nivå at det monner. I og med at myndighetene ikke sørger for et forbud, er det næringen som må ta ansvar, sier Søtorp.

Laster Twitter-innhold

Ikke forbud

Norgesgruppen har kjedene Kiwi, Meny, Spar og Joker. I forbindelse med den spesielle situasjonen i fjor, valgte kjedene ulike fremgangsmåter. Noen valgte å ikke selge det i en periode, andre hadde advarsler knyttet til engangsgrillene.

– Alle våre kjeder selger engangsgriller i butikkene i dag. Overordnet er det et lovlig produkt som vi ikke har vurdert å fjerne fra sortimentet, sier informasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen.

Kine Søyland, informasjonssjef NorgesGruppen

FJERNER IKKE: Informasjonssjef Kine Søyland sier det er opp til kjedene hvilke varer de har i butikkene.

Foto: Erik Norrud Erik Norrud / Erik Norrud, Erik Norrud

– Det er de enkelte kjedene som avgjør hva de selger i butikkene. Det er ikke noe sentralt verken pålegg eller forbud fra Norgesgruppens side, sier Søyland.

Heller ikke Coop i Norge har planer om forbud.

– Vi har per dags dato ingen konkrete planer om å fjerne engangsgriller fra våre butikker, men det er ting vi fortløpende vurderer, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop.

– Mange steder er det snø fortsatt, mens det andre steder er knusktørt. Vi stoler på at butikkene klarer å håndtere det lokalt, sier Kristiansen.

Harald Kristiansen, Coop Norge

IKKE FORBUD: Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge.

Foto: John Andreassen

Rema1000 sier det er viktig at de til enhver tid følger gjeldende lover og retningslinjer.

– Kundene som ønsker å bruke grill i sin private hage eller andre tillate områder, vil slik situasjonen er nå fortsatt kunne kjøpe engangsgriller hos oss. Når det er sagt, oppfordrer vi til å vise aktsomhet og oppsøke informasjon fra lokale myndigheter, sier kommunikasjonssjef Frederik Jahr.

Bedre med leirbål

Selv om det finnes elektriske griller, gassgriller og andre alternativer med kull, mener brannvernforeningen at det er få alternativer som er tilfredsstillende i skogen.

– Det beste er et gammeldags bål med kaffe og pølser. Da er det en visuell risiko. Problemer med engangsgriller er at det kan legges bort og blusse opp igjen senere. Tilbakemeldinger vi har fått er at det sjelden skjer når folk er på stedet, men at det antennes senere, sier Søtorp.

AKTUELT NÅ