Hopp til innhold

Bedriftene får permittere i ett år

Statsminister Erna Solberg (H) varsler at regjeringa utvider permitteringsordninga som ble endret i begynnelsen av koronakrisa fra 26 til 52 uker.

Erna Solberg

UTVIDER: Ifølge regjeringa er usikkerheten fortsatt så stor i norsk økonomi at de utvider permitteringsordninga midlertidig fram til neste sommer.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Endringa skal innføres fra 1. november og vare til 30. juni neste år.

Hensikten med utvidelsen er å motvirke at unødvendig mange mister jobben på grunn av de økonomiske konsekvensene av koronapandemien, opplyser regjeringa i en pressemelding.

– Vi ser at en slik endring er nødvendig i den økonomiske situasjonen vi fortsatt ser for oss fremover, i alle fall et halvt år og kanskje videre, sier statsminister Erna Solberg til VG, som meldte om nyheten først.

– Arbeidsmarkedet har blitt gradvis bedre siden mai, og antallet permitterte har falt kraftig. Likevel er det flere bransjer som reiseliv og eksportrettet industri som møter stor usikkerhet utover høsten. Derfor lytter vi til partene i arbeidslivet og utvider permitteringsordningen, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen i pressemeldinga.

Leder i Arbeiderpartiet Jonas Ghar Støre mener utvidelsen fra regjeringen kom for sent. Støre sier partiet hans ville utvide ordningen før sommeren.

– Jeg tolker det slik at stortingsflertallet er klar på dette. Nå kommer statsministeren å gir det, og det er på tide. Det jeg er urolig for at det er mennesker som gjennom sommeren kan ha mistet jobbene sine fordi permitteringsmuligheten ikke er der, sier Støre.

Simen Markussen, seniorforsker ved Frisch-senteret

Simen Markussen, seniorforsker ved Frisch-senteret mener flere bransjer er lettet etter utvidelsen.

Foto: Brita Garden / NRK

Simen Markussen, seniorforsker ved Frisch-senteret, mener regjeringens avgjørelse var riktig.

– Slik smittesituasjonen så ut som før sommeren, håpet vi at dette ikke var nødvendig. Men sånn som det har utviklet seg nå, tror jeg ikke regjeringa hadde så mye valg.

Markusen tror det er mange bransjer som reagerte med lettelse etter regjeringas beslutning.

Fikk sitt ønske oppfylt

Onsdag advarte partene i arbeidslivet, om at ledigheten kan bite seg fast på et høyt nivå hvis regjeringen ikke utvider permitteringsordninga.

NHO og LO krevde da 52 ukers permitteringsordning, da de møtte finansminister Jan Tore Sanner (H) og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

NHO var særlig bekymret for næringene som er hardest rammet av koronatiltakene, som reiseliv, eksport, maritim sektor, luftfart, samt bygg- og anleggsnæringen.

Nå ser det ut til at regjeringa har lyttet til kravet.

– Vi er godt fornøyd med at regjeringa nå velger å utvide permitteringsperioden fra 26 til 52 uker. Dette har vi bedt om lenge. Det har vært helt vesentlig for bedriftene som nå kan holde på kompetanse og slippe å si opp sine ansatte, skriver NHO-sjef Ole Erik Almelid i en e-post.

– Slik vi forstår regjeringa har de satt inn en forlenget arbeidsgiverperiode etter 30 uker for å forsikre seg om at bedriftene vurderer at permittering fortsatt er riktig virkemiddel. Det har vi forståelse for, legger han til.

Virke, handels- og tjenestenæringas hovedorganisasjon kaller utvidelsen for «en sårt trengt livbøye til alle de virksomhetene og deres ansatte som er hardt rammet av koronasituasjonen».

Pust i bakken for eventbransjen

Jan Axel Syberg, daglig leder i Off Piste AS

Jan Axel Syberg, daglig leder i eventbyrået Off Piste AS sier eventbransjen trenger en øremerket ordning.

Foto: Brita Garden / NRK

Utvidelsen i permitteringsordninga er en pust i bakken for eventbransjen. Men Jan Axel Syberg, daglig leder i eventbyrået Off Piste AS sier bransjen trenger mer.

– I utgangspunktet er dette veldig bra. Det betyr at vi unngår permanente oppsigelser, tror vi. Men for vår bransje som har fått forbud, så trenger vi mer. Vi etterlyser en ordentlig støtte for vår bransje.

Syberg som måtte permittere 23 av 29 ansatte tidlig i pandemien mener at eventbransjen trenger en øremerket ordning, på lik linje mer andre bransjer.

– Det er utfordrende for eventbransjen, selv om det er små arrangementer her og der. I det store og det hele har vi fått forbud mot det vi gjør. Det er mange tusen som jobber i den bransjen og vi omsetter for flere milliarder, sier Syberg.

LO: – Jaggu på tide

– Dette var jaggu meg på tide, sier LOs nestleder Peggy Hessen Følsvik til NRK.

Hun mener regjeringa har brukt altfor lang tid på avgjørelsen.

– Det har skapt unødvendig usikkerhet og mye engstelse for alle de permitterte og bedriftene det gjelder.

Følsvik sier spørsmålet om permitteringsordninga kom til å bli forlenget eller ikke har vært et veldig viktig spørsmål for deres tillitsvalgte.

– Og ikke minst de medlemmene våre som har vært permitterte, så vi er glade for at denne avgjørelsen kommer i dag, men den burde ha kommet for lenge siden, sier nestlederen i LO.

Krever flere tiltak

Også Fremskrittspartiet og Rødt er fornøyde med at regjeringa utvider permitteringsperioden, men ønsker seg flere tiltak.

Ifølge Frps Erlend Wiborg bør regjeringa også redusere skattetrykket for å bedre rammevilkåra for norsk næringsliv.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er opptatt av nivået på dagpenger for dem som har mistet jobben fortsatt skal videreføres på 80 prosent etter 1. november.

– Hvis alle skal delta i korona-dugnaden så må vi sikre en anstendig inntekt for alle dem som har mista jobben. Folk kan ikke delta i dugnaden på sultelønn, skriver Moxnes i en e-post til NRK.

AKTUELT NÅ