NRK Meny
Normal

Barnslig musikkfestival

Det er ikke ofte man ser noen danse under en symfonikonsert. Men så var dagens publikum i Oslo konserthus litt annerledes enn det vanligvis er.

Dansing

Stor aktivitet på første rad i Oslo konserthus i dag.

Foto: Margret Helland / NRK

Tonene fra "Florentiner Marsch" strømmer ut fra Romerike symfoniorkesters stryke- og blåseinstrumenter. Hovedsalen i Oslo konserthus er nesten fullsatt, men ikke i setene. For nå hundrevis av barn inntar hovedstadens musikalske storstue, er det ikke snakk om å sitte i ro.

Nett-TV: Unge musikkelskere i Oslo konserthus

Foran scenen danser en håndfull barn entusiastisk til tysk marsjmusikk, og et søskenpar har funnet ut at konserthusgulvet egner seg som akebakke. Festen er i gang.

- Det første var fint, men det siste var litt slitsomt, sier Odd Jakob Anda – med referanse til marsjmusikken som nettopp gjallet gjennom salen. Den unge konsertgjengeren er klar på hva han foretrekker å gjøre: Å lage egne instrumenter.

- Dessuten er det ganske gøy å spille selv, sier han.

Vil gi barna musikkopplevelser

Dagens arrangement kalles Barnas konserthusfestival, og arrangeres for fjerde år på rad. Oppskriften er enkel: Man tar et stort konserthus, og fyller det med barn, musikk og aktiviteter.

- Barn fortjener å høre et stort spekter av muskk, og det er konserthuset perfekt til. Min tanke er at det er viktig for barn å høre levende musikk – og ikke minst musikere som kommuniserer med barna. Og det får de her, forteller Eline Hjelle.

Hun er arrangør og ildsjelen bak prosjektet. I dag er hun ekstra fornøyd, for oppmøtet er stort.

- Oppmøtet har vært på rundt 3000, og det synes jeg er meget bra, sier Hjelle.

Gøy med Cello

I hjørnet på konserthuset finnes fire små rom med stor aktivitet. Lyden av ulike instrumenter blander seg til en symfoni av en litt annen karakter enn hva man oftest hører i et konserthus. Inne sitter unge musikere og klimprer på gitar, piano og cello – og i enden denges det løs på trommer.

Cello

Sverre Fuglevåg (til høyre) prøver seg på cello.

Foto: Margret Helland / NRK

- Det var vanskelig, for jeg har aldri prøvd det før. Men jeg synes det gikk greit, sier Sverre Fuglevåg. Han har nettopp dratt buen over en cello, men er usikker på det blir mer øving på strykeinstrumenter.

- Jeg tror ikke det. Jeg spiller vanligvis gitar, og trives med det.

I foajeen kommer en pingvin og en tuba vandrende med en hale av barn etter seg. Tubaen spiller Postman Pat, pingvinen danser og barna følger med. Oslo konserthus har kanskje fått en ny, fremtidig publikumsskare.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger