Barn døde etter å ha blitt smittet av E. Coli

Et lite barn døde torsdag på Rikshospitalet, etter komplikasjoner knyttet til E. coli-bakterien. Smittekilden er foreløpig ukjent.

Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.

UKJENT SMITTEKILDE: Torsdag døde et barn, etter å ha fått behandling for Hemolytisk-uremisk syndrom (HUS). Prøver viser at barnet var smittet av en E. coli-bakterie.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Det bekrefter bydelsoverlege Irene Teslo overfor NRK. Hun er også blant Oslos smittevernansvarlige leger. Barnet var mellom ett og to år gammelt.

Barnet døde etter å ha hatt Hemolytisk-uremisk syndrom (HUS), en tilstand som oftest har sin opprinnelse i en bestemt type E. coli-smitte.

Prøver viser at barnet var smittet av E. coli. Det er uklart hvordan barnet ble smittet.

– Vi har ingen sikker smittekilde, men vi leter effektivt og så godt i kan. Vi vet ikke hvor barnet ble smittet eller årsak ennå, sier Teslo.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at barnet døde fredag i forrige uke. Det riktige er torsdag.

Smittet på ferie

Barnet ble smittet da familien var på ferie i Norge, men det er usikkert nøyaktig hvor det ble utsatt for smitte.

– Sykdomsforløpet var uvanlig, og etter hvert veldig raskt og dramatisk forverret, sier Teslo.

Symptomene var først milde og uspesifikke, og oppsto da familien var på ferie. En uke senere ble barnet sykere og det ble da mistanke om en alvorlig infeksjon.

– Veldig sjeldent

Siri Hauge er overlege ved Folkehelseinstituttet og forteller at de undersøker saken, i tilfelle det er snakk om et utbrudd.

– Vi har sett på informasjon fra hele Norge, og foreløpig ser det ikke ut som et utbrudd. Akkurat når ser vi på dette som et enkeltstående tilfelle, sier Hauge.

Mange får E. coli hvert år, men det er sjeldent at sykdommen utvikler seg til HUS-syndromet.

– Det er veldig sjeldent at en dør som en følge av denne infeksjonen. Sist dette skjedde var i 2009. Totalt har vi tre andre dødfall blant barn knyttet til denne typen bakerier, sier Hauge.

Eldre og barn særlig utsatt

Escherichia coli, bedre kjent som E. coli, finnes i tarmens normalflora hos alle mennesker og varmblodige dyr. Bakterien overføres vanligvis gjennom kjøtt som ikke er varmebehandlet, forurensede grønnsaker, upasteurisert melk, vann, ved direkte kontakt med dyr som skiller ut bakterien, eller fra person til person.

Enkelte varianter av bakterien kan gi tarminfeksjoner, og i verste fall kan den føre til infeksjonen hemolytisk-uremisk syndrom (HUS). Dette er en alvorlig tilstand med nyresvikt og blodforandringer og starter som regel som en mage-/tarminfeksjon med blodig diaré.

Eldre og barn er spesielt utsatt for alvorlig sykdom.

Et av de største utbruddene av E. coli-bakterien i Norge kom i 2006. Til sammen 18 personer, hvorav 16 barn, ble syke etter å ha spist infisert mat. Ett av barna døde. Smittekilden viste seg å være morrpølse fra ett av Gildes anlegg.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger